Minden eszközzel a választási csalások ellen!

Ezt Harangozó Tamás és Karácsony Gergely országgyűlési képviselők jelentették be csütörtökön, az NVB előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Karácsony Gergely szerint a bajai választásokon történtek arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2014-es választások kapcsán súlyos jogi hiányosságok merülhetnek majd fel a választási eljárás szabályozását illetően. Szerinte "olyan a szabályozás, mint az ementáli sajt, sok benne a lyuk és ezeket be kéne tömni ahhoz, hogy a 2014-es választás ne a bíróságon, hanem a szavazófülkékben dőljön el".

Ismertette: az elmúlt napokban vita alakult ki arról, hogy Baján csak kampánycsend-sértés történt-e, vagy választási csalás is. Az Együtt-PM politikusa szerint a szavazók szervezett szállítása a választás önkéntességét súlyosan sértő cselekedet - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Éppen ezért az ellenzéki párt azt kéri az NVB-től, hogy állásfoglalásában mondja ki: "ez nem fér bele a választás szabályaiba és a 2014-es törvény alapján is törvénysértés". Szerinte ha ezeket nem tisztázzák, akkor könnyen botrányba fulladhat a jövő évi voksolás.

Emellett beszélt arról is: a bajai választásokon tanúvallomások szerint az önkormányzat által a szavazókörbe delegált személy folyamatosan sms-ben tájékoztatott valakiket arról, hogy kik mentek el szavazni. Karácsony Gergely szerint ez súlyosan sérti a választás titkosságának alapelvét, ezért arra kérik az NVB-t, hogy mondja ki: a szavazatszámláló bizottságok tagjai a választások során milyen telekommunikációs eszközöket használhatnak?

Úgy fogalmazott: ezekkel a beadványokkal "tálcán kínálják" az NVB hétfőn megválasztott tagjainak, hogy bebizonyíthassák: "nem pártkatonák, hanem a választás tisztaságát fontosnak érző közszolgák".

Harangozó Tamás bejelentette: az MSZP és az Együtt-PM képviselői a választási eljárási törvény módosítását is kezdeményezik. Ebben azt szeretnék, hogy kerüljenek vissza az új választási eljárási törvénybe a választás tisztaságának megóvásáról, a választási csalás megakadályozásáról, valamint a jogorvoslat lehetőségéről és a pártatlan elbírálásról szóló alapelvek, amelyeket a jelenlegi kormánytöbbség vett ki a hatályos szabályozásból.

Ezen kívül a két ellenzéki párt felszólítja a kormányt és az NVB-t is, hogy készítsék el saját átfogó választási eljárási törvény-módosításukat, amely rendezi a határon túli magyarok kérdését, a több mint félmillió magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön dolgozó választópolgár szavazásának kérdését, valamint a garanciális és eljárási szabályok teljes hiányának ügyét.

"A jelenlegi törvény alapján ugyanis Magyarországon 2014-ben nem lehet tisztességes választásokat tartani" - mondta Harangozó Tamás.

A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton döntött úgy, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben. A végzés szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.