Mindenki számára biztosítani kell a tudás megszerzésének lehetőségét

Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának elnöke úgy fogalmazott: látható, hogy a külföldi tőke elkerüli Magyarországot, ami – véleménye szerint - részben annak következménye, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő tudással rendelkező munkaerő. Azt mondta, rengeteg pozitív változtatásra van szükség a szak- és a felnőttképzésben.

A duális képzés mellett érvelő Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szakképzésbe a munkáltatókat és a szakszervezeteket is be kell vonni, mert így a kereslet-kínálat igénye alapján alakíthatják ki a rendszert.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt mondta, hogy a szakképzés alapja a jól megszervezett és magas szintű tudást adó közoktatás. Fel kell mérni, hogy az ország mely térségeiben milyen szakmákra van szükség – közölte.

Sós Tamás országgyűlési képviselő zárásként arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos politikáját a visszalépés jellemzi, kaotikus állapotok alakultak ki, a rendszer áttekinthetetlenné vált. Hangsúlyozta, hogy a cégeknek ma csupán két százaléka vesz részt a szakképzésben.

Közölte, hogy az MSZP kormányra kerülve 18 évre emelné a tankötelezettség korhatárát, és intézkedéseikkel megteremtenék az élethosszig tartó tanulás alapjait.