Belföld, Gazdaság | élelmiszeráfa
2014. október 14. 15:53

Mindenkinek jobb lenne az olcsóbb élelmiszer, a Fidesz mégsem támogatja

Az MSZP magyarázatot vár arra, miért nem hajlandó még csak napirendre sem venni a kormánytöbbség az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről szóló szocialista javaslatot – holott ezzel még az agrártárca parlamenti államtitkára is egyetért. Az olcsóbb élelmiszer valódi és igazságos rezsicsökkentés lenne, hisz ennie mindenkinek kell. Ráadásul a gazdák is megszabadulhatnának a felhalmozódott felesleges terményeiktől, az emberek kedvezőbb áron juthatnának hozzá az ennivalóhoz, és a költségvetés is jól járna, mivel az áfacsalóknak sem érné meg ügyeskedni.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke a keddi sajtótájékoztatón kijelentette: a testület hétfői ülésén nyilvánvalóvá vált, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével egyetért Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is. Ennek ellenére a plenáris ülésen mégis leszavazták a szocialisták javaslatának napirendre vételét. Harangozó Gábor szerint az áfakulcs mérséklése a családok terheinek csökkentésével valódi rezsicsökkentést jelentene, illetve hozzájárulna a feketegazdaság és a feketefoglalkoztatás visszaszorulásához. „Jelenleg ugyanis az élelmiszeripar áfacsalásai napi egymilliárd forint kiesést jelentenek a költségvetésnek. Ha az élelmiszerek adótartalma csökkenne, nem érné meg csalni az áfával – mondta Harangozó Gábor. – Ráadásul az olcsóbb élelmiszer a gazdáknak is jó lenne, mivel megszabadulhatnának a felhalmozódott felesleges terményeiktől, az emberek pedig olcsóbban vásárolhatnának.”

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az MVH elnökének lemondásáról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban távozott a hivatal két elnökhelyettese és számos munkatársa is. Kijelentette: nem védi a Fideszhez közel álló vezetőket, de szerinte óriási zavart okozhat, ha az uniós költségvetési ciklus indulásakor három felsővezető távozik. A politikus szerint ha a szaktárca nem tud valós magyarázatot adni a távozásukra, akkor csak azt tudják feltételezni, hogy a minisztérium szándékosan késleltette a zöldség-gyümölcs kivonási támogatásról szóló rendelet megjelenését, hogy arra hivatkozva kirúghassa a vezetőket. Gőgös elfogadhatatlannak tartja, hogy fideszes belső viták miatt négymilliárd forinttól esnek el a magyar termelők, és azt mondta: a hírek szerint a vezetőknek azért kellett menniük, mert "Nyerges-Simicska emberei" voltak.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnökhelyettes beszélt arról is, hogy szerdán tárgyalja az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő ügyét, aki Brüsszelben látta vendégül a gój motorosokat. Gőgös Zoltán azt mondta: nem akarja a döntést megelőlegezni, de szerinte egy figyelmeztetés kijár az EP-képviselőnek. Ugyanakkor a mandátumával a képviselő maga rendelkezik.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán kijelentette: az MSZP nem sorolja egy kategóriába Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, de nem hisznek abban, hogy Orbán Viktort csak egy másik vezér tudná leváltani. „Nem a személlyel van bajunk, de a baloldalon szerintünk nem lehet vezérelvű politikát folytatni. Nekünk nem egymással kell szórakozni, hanem azzal, hogy mi lesz a földekkel, vagy hogy miért 20 forintért veszi meg az állami vállalat a 19 mustfok alatti szőlőt Tokajban… Van világos karakteres baloldali politikánk. Ezzel szeretnénk sikereket elérni, és ebben egyetlen vezér sincsen. Elsősorban a kisembereken kell segíteni és nem irodai alkukkal hatalmi konspirációkat összehozni.  Ennek lett vége ezzel a választással”.

Gőgös Zoltán szerint ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek szövetségeseink, hiszen az MSZP-nek mindig volt koalíciós partnere, és nyilvánvaló, hogy ezután is lesz. „Azért jó, ha egy kormány sokszínű, mert akkor egymást is fékezik a belső erők. Többek között ezért sem fér bele a mi elveinkbe a vezérelvű politizálás.”