mszp.hu | Belföld | cenzúra hazugsággyár MTI
2015. október 19. 17:15

Mindennek van határa – Cenzúráz az MTI

Cenzúrahivatal és hazugsággyár - ezekkel a szavakkal jellemezte az MTI-t Bárándy Gergely hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a Magyar Távirati Iroda megtagadja azoknak a közleményeknek a kiadását, amelyek az MTVA gazdálkodását vagy működését kritizálják. De Orbán Viktor barátai és rokonai is kivételt jelentenek az MTI gyakorlatában: hiába szerepelnek ezek az emberek rendszeresen az újságok címlapján, amint korrupciós ügybe keverednek, nem tekinthetők közszereplőnek a távirati iroda értékelése szerint.

„Nonszensz, hogy a közpénzből fizetett, monopolhelyzetben működő MTI alkothatott magának egy olyan szabályzatot, amely szerint megtagadja az MTVA-t kritizáló vélemények közlését” - hangoztatta Bárándy Gergely. Éppen e gyakorlat ellen tiltakozott a párt, de a teljes frakció által aláírt mai közleményt sem jelentette meg az MTI. Ez nem az első alkalom, számos hasonló eset volt már, és ezeket a képviselő össze is gyűjtötte.

Bárándy Gergely jelezte, hogy az ügyben panaszt teszünk a médiahatóságnál. Ha nem járunk sikerrel, amire van esély az "orbáni rendszerben”, akkor az MSZP a strasbourgi ember jogi bírósághoz fordul, mert Magyarországon az alapvető emberi jogok sérülnek a sajtó- és szólásszabadság korlátozásával. A cél az, hogy olyan helyzet alakuljon ki, amelyben maguk a jogszabályok írják elő az objektív tájékoztatást.

Az MSZP a jövőben minden hasonló esetben ugyanígy jár majd el - zárta sajtótájékoztatóját Bárándy Gergely.