Minisztériumi kettős beszéd földügyekben

Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa szerdán sajtótájékoztatón elmondta: ha az Orbán-kormány nem dönt mihamarabb a forgalmi adó csökkentéséről, Magyarország lesz a térség egyetlen olyan országa, amely kiemelkedően magas áfakulccsal sújtja az élelmiszereket, ez pedig termelők csődjét és a feketegazdaság további terjeszkedését okozhatja.

Az szocialista képviselő elsősorban azon alapvető élelmiszerek esetében sürgette az áfa csökkentését, amelyeknél a mostani áfakulcs súlyos versenyhátrányt okoz. Véleménye szerint mérsékelni kellene a húsfélék, a kenyér, a tej, valamint az itthon termő zöldségek és gyümölcsök forgalmi adóját.

Gőgös Zoltán elmondta: mindez százmilliárd forintnál kisebb összegből megoldható lenne, vagyis nem veszélyeztetné a hiánycélt. Kitért arra is, hogy az MSZP korábban ötszázalékos áfakulcsot javasolt az alapvető élelmiszerekre, de elfogadhatónak tartanák azt is, ha a környező országokban megszokott, tíz százalék körüli szintet határoznának meg.

Hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentés hozzájárulna a fogyasztás növekedéséhez, és jelentősen szűkítené a feketegazdaságot, mivel 5-10 százalékos forgalmi adónál már nem éri meg az áfacsalás.

A politikus a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a szocialisták elfogadhatatlannak tartják az új földtörvény tervezetét, és ha kormányra jutnak, azonnal változtatnak az ősszel a parlament elé kerülő jogszabályon, mert az véleményük szerint nem véd a spekulánsok ellen, egy szűk réteg érdekeit szolgálja, és sokaknak vagyonvesztést okoz.