Belföld
2012. december 13. 12:44

Minőség- és szegényellenes a kormány felsőoktatási koncepciója

Az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány felsőoktatási koncepciója téves, önfenntartó felsőoktatás nincs.

Véleménye szerint a kormány elképzelése minőség- és szegényellenes, gátolja a társadalmi mobilitást. "Ez a kormánypolitika azt üzeni, ha van pénzed, tanulhatsz, ha nincs, akkor Isten veled" - mondta, megjegyezve, a fiatalok értik az üzenetet, és egyre többen hagyják el az országot.

Hiller István hangsúlyozta: a hallgatók és a rektorok nem egyes részletkérdések - például a Diákhitel 2. kamatának mértéke - miatt tiltakoznak, hanem a kormány felsőoktatási politikájának egésze ellen, azért, mert becsapták őket.

Négy évvel a tandíjellenes népszavazás után világos, hogy a jelenlegi kormánynak fogalma sincs, hogyan kell finanszírozni a felsőoktatást - jelentette ki.

Megismételte, hogy az MSZP minden bekerülőnek ingyenessé tenné az első évet a felsőoktatásban, majd a hallgatók teljesítménye és szociális helyzete alapján döntenék el, hogy kinek kell fizetnie a képzésért, és ki kap ösztöndíjat.

"Ha szegényebb családból való vagy, és bizonyítod a tehetségedet, akkor számíthatsz arra, hogy ha a szocialisták kormányoznak, akkor a közösség elismeri, amit csinálsz. Ha vagyonos családból való vagy, és nem tanulsz, akkor fizetsz, mint a katonatiszt" - összegzett.

Azt is megerősítette, hogy a szocialisták a hallgatói szerződések mellett a Diákhitel 2-őt is megszüntetnék.

Újságírói kérdésre a volt oktatási miniszter elmondta, a diákok törvényes tiltakozását támogatják. Arra a felvetésre, hogy Török Zsolt MSZP-szóvivő a Facebookon kormányhivatalok, minisztériumok elfoglalására biztatta a tiltakozókat, Hiller István úgy válaszolt: a szocialisták oktatáspolitikáját Mesterházy Attila pártelnök mellett ő és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag képviseli. "Kérem, hogy azt fogadják el, amit az MSZP oktatáspolitikájának irányítójaként én mondok: szolidárisak vagyunk, kívánjuk, hogy hallgatók, középiskolások, rektorok és oktatók kifejezzék véleményüket, és azt is, hogy mindezt a törvények betartása mellett tegyék" - mondta.