Külföld | Európai Parlament
2014. november 26. 14:55

Mire használja fel az EU a friss forrásokat?

Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Frakciója támogatta és továbbra is nagy reményeket fűz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által megígért 315 milliárd eurós Európai Stratégiai Beruházási Alaphoz. Mindazonáltal komoly kétségeink is vannak a források biztosítása kapcsán felmerült ötletek okán. Többször elmondtuk, hogy ez a csomag friss forrásokból kell, hogy álljon és azt nem átcsoportosításból kell biztosítani. Továbbra is kérdéses azonban, hogy e téren mit gondolnak az egyes tagállamok és különösen az Európai Bizottság?

Kutatások szerint az Európai Unió tagállamainak szabályai szerint beszedendő, de be nem szedett adó mértéke - az ún. adóék - 2000 milliárd euró évente. Ezt az összeget a tagállamoknak kellene beszedniük és mindez természetesen az Európai Unió költségvetését is érintené.

EP-képviselőként, arra ösztönzöm az egyes tagállamokat, hogy szűkítsék ezt az adóéket és az ebből befolyó plusz forrásokat a bizottsági elnök által meghirdetett beruházásösztönző, befektetési célokra fordítsák. Ez ugyanis valódi, friss forrást jelentene és nem a meglévő források átcsoportosítását, azaz más céloktól való forráselvonást eredményezné.

Magam részéről a Szocialisták és Demokraták frakcióján (S&D) belül is azért fogok lobbizni, hogy e források túlnyomó többségben csak friss források lehessenek. Ez az ugyanis, amely a munkahelyteremtés, növekedés, beruházás hármasa terén előrehaladást tud garantálni Európának és benne Magyarországnak is.

Szanyi Tibor
EP-képviselő