mszp.hu | Belföld | honvédelem sorkatonaság | Honvédelem
2016. január 18. 12:32

Mit akar a Fidesz a honvédséggel?

Morbid ötletnek nevezte Demeter Márta, hogy a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok feltételek nélküli, hobbiként elvégezhető fegyveres katonai kiképzést kaphassanak.

Országgyűlési képviselőnk szerint az életveszélyes ötlet komoly nemzetbiztonsági kockázatokat is hordoz: erősítheti a militáns, félkatonai és szélsőséges szervezeteket.

Sajtótájékoztatóján a politikus úgy vélekedett: az eddigi információk alapján erősödik a gyanú, hogy a Fidesz fegyveres gárdát szervez magának, hiszen az elképzelések szerint önkéntes alapon egy hónapos katonai kiképzésben részesülhetne minden nagykorú fiatal. A kiképzés után a résztvevők szabadon dönthetnének arról, hogy folytatják katonai pályafutásukat, vagy elköszönnek a honvédség tartalékos állományától.

Demeter Márta felhívta a figyelmet arra, hogy önkéntes tartalékos rendszer ma is létezik, alapkiképzéssel, rendelkezésre állási díjjal és tényleges szolgálati lehetőséggel. Viszont itt a felvételt valós alkalmassági szűrés és hat hónapos próbaidő előzi meg.

Semmilyen észérv nem szól amellett, hogy új szervezeti formában tömörítsék azokat a fiatalokat, akik részt szeretnének venni a haza védelmében – jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy a Fidesz ezen szándékára csak egyetlen magyarázat lehet: az, hogy a haza védelmére való hivatkozással kísérletet tesznek egy hozzájuk lojális fegyveres erő létrehozására.