Gazdaság | költségvetés 2014
2013. október 01. 16:42

Mit mutatnak a 2014-es számok?

Erről Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes beszélt kedden sajtótájékoztatón. Azt mondta: a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn beterjesztett költségvetési javaslat "tragikusan gyenge", az olvasható ki belőle, hogy az Orbán-kormány csak májusig tervez, és azt is bizonytalan alapokra.

A politikus irreálisnak minősítette, hogy a kormány 2 százalék körüli növekedéssel számol, és hozzátette: nem volt megalapozott a kormány idei növekedési várakozása sem.

Józsa István azt mondta: az előző három év költségvetései elszegényedést hoztak, és a kormány jövőre is csak "visszacsepegtet" a korábban százmilliárdos veszteséget elszenvedő ágazatoknak.

Véleménye szerint a 2014-es költségvetéssel csak a sport jár jól, mivel stadionépítésre még több jut.

Az MSZP-s politikus elmondta: nem lesz jobb jövőre a nyugdíjasoknak, méltányossági nyugdíjemelésre alig jut pénz, a szociális ráfordítások összege csökken, nem emelkedik a családi pótlék, kevesebb pénz jut anyasági és gyermeknevelési támogatásra. Szerinte mindez az Orbán-kormány szociális érzéketlenségét jelzi.

Ezzel szemben az MSZP a nők, a gyermekek, a nyugdíjasok, a munkavállalók és a kis- és közepes vállalkozások támogatását helyezi politikája középpontjába - mondta.