"Mitől félnek ennyire?" - Mesterházy Attila beszéde a kazincbarcikai részországgyűlésen

Az alkotmányozás folyamatáról és a normaszövegéről is megvan az MSZP véleménye, de a szocialista képviselők nem fogadják el, támogatják és legitimizálják ezt a folyamatot - mondta a frakcióvezető. A Fidesz alkotmányos puccsot hajt végre, le akarják váltani a köztársaságot, de nem tankokkal, hanem az alkotmánnyal - tette hozzá.

A folyamat elején részt vett a szocialista párt is, mert bár nincs alkotmányozási kényszer, de lehet jobbá tenni az alaptörvényt - vélekedett Mesterházy. Amint kiderült, hogy nincs értelme a részvételnek, hiszen csupán statisztákká degradálódtak az MSZP képviselői, kiléptek a folyamatból.

A szocialisták több módon is próbáltak garanciákat szerezni, hogy a készülő törvény ne egy pártalkotmány legyen, hanem Magyarország Alkotmánya. A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz nem támogatta a garanciatörvényeket, sem a népszavazási kezdeményezést az alaptörvényről. "Mitől félnek ennyire?" - tette fel a kérdést Mesterházy Attila pártelnök.

A Fidesz ellenzékben a "minél rosszabb, nekünk annál jobb" elvet követte, most úgy tűnik az "utánunk az özönvíz" taktikát tette magáévá. A tudatos hatalmi bebetonozás eszközével él a kormánypárt (kétharmados adótörvény, költségvetés el nem fogadása esetén a köztársasági elnök feloszlathatja a Parlamentet, független testületi vezetők mandátumát meghosszabbítják), ebben a folyamatban az MSZP nem hajlandó részt venni.

Nincs társadalmi és politikai legitimizációja az alkotmány szövegének és nem is lesz - mondta Mesterházy Attila.