MNB-hitel: még két csepp víz a sivatagban

Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azon szerdai bejelentésére reagált így, amely szerint kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram.

Matolcsy György minisztersége idején nem tudta beindítani a magyar gazdaság motorját, most pedig egy működésképtelen autóba próbál benzint tölteni - érzékeltette a helyzetet az ellenzéki képviselő.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elismerte, hogy szükség van pénzügyi élénkítésre, ugyanakkor szerinte a jegybank programja csupán annyit segít, mint "két csepp víz a sivatagnak".

A Fidesz gazdaságpolitikája miatt az elmúlt három évben több mint 70 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) ment csődbe - emelte ki. Józsa István szerint a piac bizalmát elveszítő kormány nem tudta megvalósítani az ígért gazdasági növekedést, sőt recessziót okozott, a terhek mérséklése helyett pedig több mint negyvenszer emelte az adókat, miközben tizenkét új adónemet is bevezetett.

A szocialista politikus szerint mindennek az lett az eredménye, hogy a kkv-k beruházók, piac, hitel és uniós támogatások nélkül maradtak, amiért nagy számban kényszerültek felhagyni tevékenységükbe.

Az MSZP ezért kormányra kerülése esetén nemcsak átmeneti forráshoz juttatná a kkv-kat, hanem a működésükhöz szükséges további feltételeket, így például egyszerűbb adózási és bürokratikus környezetet is biztosítana - húzta alá Józsa István, aki szerint mindez érdemi keresetnövekedést eredményezne a szektorban dolgozó munkavállalóknak is.