MTI/mszp.hu | Belföld
2017. november 22. 13:51

Mondjon le Budai Gyula!

Mandátumáról való lemondásra szólítja fel az MSZP a fideszes Budai Gyulát a képviselő bírói karral kapcsolatban megfogalmazott véleménye miatt - közölte az Országgyűlés igazságügyi bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Bárándy Gergely szerint a Fidesz vezetésének álláspontját fogalmazta meg Budai Gyula, aki az igazságügyi bizottság egyik alelnöke, amikor "komcsinak nevezte a magyar bíró kart" a testület keddi ülésén. Ez egy bekapcsolva maradt mikrofonnak köszönhetően volt hallható.
 
Hozzátette: a miniszterelnöknek is ez a véleménye, hiszen 12 év alatt összesen háromszor 5 százalékos béremelést adott a bíráknak és nem is tervez többet. A bírói életpálya is várat magára - jegyezte meg.
 
A politikus azt mondta, ha a Fidesz a látszatát is meg akarja őrizni annak, hogy a bírói karról nem ugyanazt gondolja, mint Budai Gyula, akkor lemondásra szólítja fel a politikust bizottsági alelnöki posztjáról, illetve országgyűlési képviselői mandátumáról.
 
Bárándy Gergely úgy értékelte, a bírói kar máig független tudott maradni, ez a testület a jogállamiság bástyája. Szerinte Orbán Viktor személyes ellenségének tartja a bírói kart, mert nem sikerült azt az uralma alá hajtania.
 
A szocialista politikus Budai Gyulának a személyére vonatkozó megjegyzéseiről kérdésre azt mondta, "Budai Gyula intellektusával mi már régóta tisztában vagyunk", most már a széles közvélemény is megismeri azt. Hozzátette: nem egyedi esetről van szó, hasonló beszólásokat szokott tenni a fideszes politikus az igazságügyi bizottság ülésein, ahol nagyjából mindenki legyint rá.
 
Azt mondta, ő túllépett ezen a kérdésen.

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09