mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. szeptember 04. 15:20

Most mondjon le Tarlós – vagy kérjen bocsánatot

Tarlós Istvánnak azonnal távoznia kell a közéletből, ha nem kér bocsánatot kirekesztő mondatáért, hogy kihívója nem budapesti születésű – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kedd este az ATV-ben.
„Ha ezt nem teszi meg, szerintem most kell távoznia a közéletből” - mondta Karácsony az Egyenes beszédben. 
 
Végtelenül sértő, és tudom, hogy engem célzott vele, de szerintem nagyon sok mindenkit eltalál. Szerinte nem a munka, a tehetség, a szorgalom, hanem a származás számít egy városban. Ezt a mondatot nem lehet máshogy értelmezni. Azok a politikák, amik származás alapján tesznek különbséget ember és ember között, azok nagyon rossz irányba vitték ennek a városnak és ennek az országnak a sorsát” – figyelmeztetett.
 
„Azt mondani egy polgármester-jelöltről, hogy ő azért alkalmatlan erre a feladatra, mert nem itt született, ez egy olyan dominót indít el, amit meg kell fogni” – mondta, hangsúlyozva: szerinte ez a kirekesztő mondat Tarlós elmúlt 9 évének legsúlyosabb mondata.
 
Nem tőle kell Tarlósnak bocsánatot kérnie – hiszen kapott ő már „kedves” mondatokat a jelenlegi főpolgármestertől, és közszereplőként többet is el kell viselnie, mint másnak – hanem azoktól a budapestiektől, köztük a város díszpolgáraitól, akik szintén nem itt születtek, például a 100 éves Bálint gazdától vagy minden második korábbi főpolgármestertől.
 
„Az a Budapest, amiben én hiszek, ott nincsenek  első és másodlagos lakók. Hiszen Budapest mindenkié” – mondta, így folytatva: Tarlósnak őszintén el kellene mondania, hogy „igazából rosszul fogalmazott. Kérjen elnézést azoktól a budapestiektől, akik nem ebben a városban születtek, de itt alapítottak családot, itt fizetnek adót, ezt a várost szeretik, és itt akarnak élni”.
 
Magáról elmondta: egy kis faluban született, Debrecenben töltötte kamaszkorát, és amikor egyetemistaként 20 évesen Budapestre került, „hát, szerelem első látásra”. Az ő Budapestje, „igazi világa” befogadó hely, ahol nagyon sok mindent „el kell viselnünk és meg kell szeretnünk egymásban”. 
 
Populistának nevezte politikáját abban az értelemben, hogy az az emberekre épít. Csakhogy a kontinensen és Amerikán átsöprő, a Fidesz által is alkalmazott populizmussal ellentétben - amely a hatalom erejét akarja összefogni, félelmeket gerjeszt az emberekben és valamiféle ellenséggel szemben akarja megvédeni őket – ő, Karácsony, a hatalomtól akarja megvédeni az embereket és a saját sokszínűségüket akarja segíteni megőrizni – mondta.
 
Elmondta: az isztambuli polgármesterrel együtt a város polgárainak a legyőzhetetlen erejében hisz, ezért ragaszkodott az előválasztáshoz s ahhoz, hogy a választás ne a pártokról szóljon.
 
„Én nem az ellenzék jelöltje vagyok, hanem a budapesti, változást akaró emberek jelöltje vagyok, mert ebben a politikában hiszek”.
 
Így lehet legyőzni azt, hogy „a népre hivatkozva építünk zsarnokságot, hogy a népre hivatkozva vesszük el az emberek pénzét és építünk óriási vagyonokat és eljátsszuk azt, hogy megvédjük őket valamitől, (…) és a hatalom mondja meg, hogy mi a nemzet”.
 
„Budapest a budapestieké!”   mondta, így folytatva: vissza kell venni a hatalmasoktól, a pártoktól, a gazdasági erőktől, amiknek ki van szolgáltatva. „Mert Budapest ma nagyon jó hely a Tiborcz Istvánoknak, a Garancsiknak”, akik „jellemzően közpénzből” építenek a városban, a hétköznapi embereknek viszont egyre nehezebb.
 
Rákérdeztek a műsorban, hogyan ígérhette meg a kampányindító rendezvényén, hogy nem lesz több stadion Budapesten, amíg nem lesz minden kerületben legalább egy CT-berendezés – hiszen a stadionok kormányberuházások. Erre azt mondta: a budapesti főpolgármesternek a jelenlegi jogszabályok szerint vétójoga van minden budapesti beruházás kapcsán, csak Tarlós nem élt ezzel a jogával. Kiszolgáltatta Budapestet a kormánynak.
 
Tarlós szerint „az rendben van, hogy Budapest úszik az adósságban, úszik a mocsokban, nincsenek fővárosi beruházások, és közben a kormány nagyjából ezermilliárd forint értékben akar óriási sport- és más presztízsberuházásokat” – bár most, a kampányban, a kerületi polgármesterek próbálnak visszakozni, mint a „forró krumplit, most dobálják elfelé” ezeket.
 
„De utána mi lesz? Irgalmatlan pénzeket költ el ez a kormány irgalmatlan hülyeségekre” – mondta Karácsony.
 
A Liget projektről, amit a budapestiek 82%-a ellenez, azt mondta, „hála az égnek”, óriási csúszásban van, mert így az el nem készült részeket le lehet állítani. „Vannak olyan részei, amelyek már megtörténtek, azokat megállítani szerintem káros. Vannak olyan folyamatok, amikkel egyetértek.” 
 
De például a „Nemzeti Múzeum épülete egy olyan brutális épület egy park közepén, (…) nagyon nagy őrültségnek gondolom ezt a projektet és remélem, hogy lesz ahhoz erőm, hogy ezt megakadályozzuk.”
 
Persze nem az új kulturális intézmények ellen van, és nem akar a kormánnyal „hadba lenni”, de Tarlós politikájából, hogy a kormánnyal jóba kell lenni, „ebből a barátságból szolgaság lett” – mondta Karácsony.
 
„A főpolgármesternek a budapestiekkel kell jóba lennie” – hangsúlyozta.
 
Kérdezték Karácsonyt arról a kormánypárti plakátról is, ahol bohócként ábrázolják őt Berki Krisztiánnal és Puzsér Róberttel együtt. Erre egyrészt azt kérdezte, hol a plakátról Thürmer Gyula, másrészt azt mondta: Budapest éppen most, ha nem is cirkusz, de bábszínház, hiszen azok az emberek, akiket azért választottak meg a budapestiek, hogy az ő érdekeiket képviseljék „tűzön-vízen keresztül”, valójában a kormány szócsövei lettek. Tarlós is egy báb a kormány kezében.