Belföld | útdíj bkv Budapest
2012. január 31. 16:58

Most sem történt előrelépés a BKV ügyében

Horváth Csaba keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány feloldhatta volna a korábban zárolt 32 milliárd forintot, és dönthetett volna arról is, hogy megoldja a BKV-nál felhalmozott adósságállomány kérdését, de ezt nem tette meg.

A frakcióvezető szavai szerint "beszédes", hogy a kormány már nem is ígér.

Horváth Csaba utalt a főpolgármester nem sokkal korábbi, a BKV finanszírozásával kapcsolatos közlésére; Tarlós István a kormányülést követően azt mondta, már nem annyira pesszimista, mint az előző nap. Az ellenzéki politikus szerint Tarlós István ezzel a kijelentésével nem tudta megnyugtatni a budapestieket.

A frakcióvezető elmondta, a kormány előterjesztésben 21 milliárd forinttal kevesebb támogatási elképzelés szerepel, mint az előző évben, és ez szerinte azt jelenti, hogy a fővárosi polgároknak ennyivel többet kellene "beletennie" a közösségi közlekedésbe.

Utalt arra, hogy Tarlós István korábban azt is mondta, megpróbálta ismét megértetni a kormány tagjaival, hogy mi a tétje a kérdésnek. Úgy fogalmazott: "Orbán Viktor és kormánya továbbra sem értette meg, hogy mivel játszik, ezért nagyon határozottan kérjük (...), hogy ne a budapestiekével, hanem a sajátjukkal játsszanak".

Horváth Csaba a sajtótájékoztatón több kérdést is felvetett, ezek között azt: hány milliárd forintot kellene még a budapestieknek fizetniük - a napi 16 milliárd forint adóbefizetésen túl - hogy biztosan megkapják a szolgáltatásokat

Felvetette azt is, milyen eredményeket tud felmutatni a több milliárd forintot "benyelt" Budapesti Közlekedési Központ (BKK), és milyen közvetlen hasznot hozott a városnak?

A szocialista politikus arra is választ vár, mi akadályozza meg a BKK-t abban, hogy tízéves, egymillió kilométert futott használt buszok helyett "null kilométeres" újakat vegyenek, ha utóbbiak nem kerülnek többe? Horváth Csaba - szavai alátámasztására - az újságíróknak bemutatott egy erről szóló, egy külföldi cég által tett, a főpolgármesternek címzett szakmai ajánlatot.

A szocialista politikus sajtótájékoztatója végén utoljára azt vetette fel, hogy "amikor a kormánynak már semmilyen más ötlete nem támad, akkor az autósokat lelövik, ugye?"