Moszkvai útjáról kérdezi az MSZP a miniszterelnököt

Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelek szerint "súlyos kudarccal" végződött oroszországi látogatás nem magánügy, a kormányfőnek ezért a parlament és az ország nyilvánossága is előtt be kell számolnia tárgyalásairól.

Az MSZP három kérdésre vár választ: tárgyalt-e a miniszterelnök a paksi atomerőmű bővítéséről, kért-e gázárcsökkentést, illetve kért-e pénzt az oroszoktól?

Józsa István szerint durva, miniszterelnökhöz méltatlan megjegyzés volt, hogy Orbán Viktor azt nyilatkozta: az első siker, hogy "nemcsak kimentünk, hanem hazajöttünk Moszkvából". A szocialista politikus hozzátette: a kormányfő - korábbi nyilatkozatait is ismerve - nem tud szalonképes tárgyalópartner lenni az orosz fővárosban.

Emellett hiányolta, hogy a miniszterelnök nem mondott konkrétumot arról, hogyan kívánja fellendíteni a két ország gazdasági kapcsolatait.

A paksi atomerőmű jövőjét firtató kérdésre azt mondta: az MSZP csak széles társadalmi támogatás mellett tartja lehetségesnek az ország energiaellátását ötven-hatvan évre meghatározó atomerőmű-bővítést. Hozzátette: nem szeretnék, ha a Fidesz egyedül döntene ebben az ügyben, az MSZP mindazonáltal nem zárja ki az atomerőmű bővítését, ha bebizonyosodik annak gazdaságossága, és megvan hozzá a társadalmi támogatás.

Józsa István komolytalannak nevezte, hogy a miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélésén azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a jelenlegi duplájára emeljék.

Egy újságírói kérdésre az MSZP-politikus elmondta: humorosnak szánt, de szerencsétlen beszólásnak tartja, hogy Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja kedden Gyulán - a Fidesz-KDNP-frakcióülés helyszínén - azt mondta az Indexnek, anyanyelvükön, románul fogja köszönteni a kormány melletti békemenet egyes résztvevőit. Szerinte párttársa ezzel arra is utalhatott, hogy Békés megyében sokan tartoznak a román kisebbséghez. Ugyanakkor hozzátette: az MSZP komolyan gondolja nemzetpolitikájának megújítását, és ennek Szanyi Tibor is részese.