Belföld | felvásárlás tv2 fideszes média GVH
2013. december 23. 15:31

MSZP-Együtt-PM: a hatóságok tárják fel, kik a TV2 új tulajdonosai!

Erről Braun Róbert szocialista politikus és Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette pártszövetség társelnöke beszélt hétfőn a tévécsatorna budapesti székházánál.

Az Index hírportál szombaton írta meg, hogy a német ProSiebenSat1-csoport eladta a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt.-t. A dolgozókat aznap úgy tájékoztatták, hogy a tévét Simon Zsolt vezérigazgató, valamint Yvonne Dederick gazdasági igazgató vásárolta meg. Az Index úgy tudja: Simon Zsolt elismerte, hogy nincs ekkora magántőkéjük, de csak annyit közölt, a mögötte álló cégnek magyar tulajdonosi háttere van.

Koltay Tamás, a csatorna szóvivője szombaton az MTI megkeresésére közölte: a tervek szerint hétfőn adják ki a német ProSiebenSat1-csoport hivatalos közleményét.

Az MSZP-s Braun Róbert hétfőn újságíróknak azt mondta: hivatalos közlés azóta sem született a TV2 eladásáról. A hírek azonban aggodalomra adnak okot, különösen azért, mert ritkán vesz meg két magánember egy 20-30 milliárd forint körüli piaci értékű társaságot - jelentette ki.
   
Elmondta, azt várják, az adóhivatal indítson vagyonosodási vizsgálatot a két új tulajdonosnál, hogy kiderüljön, honnan lett ennyi pénzük.
   
Braun Róbert ugyanakkor megjegyezte, sajtóértesülések szerint a tranzakció mögött valószínűleg olyan, a Fideszhez köthető "oligarchák" állnak, akik régóta szeretnének televíziót vásárolni maguknak. Szerint azért, hogy "meggyőzzék az embereket arról, amit hétköznapi tapasztalatuk cáfol, vagyis hogy jobban élnek, Magyarország pedig jobban teljesít".
   
A szocialista politikus arról is beszélt, hogy Simon Zsolt két éve a Fidesz "támogató jóváhagyásával" nyerte el a TV2 vezérigazgatói posztját, azóta pedig a csatorna teljesítménye "az állami hirdetések özöne ellenére gyalázatos volt, a vállalat leértékelődött, így teremtődött meg a lehetőség arra, hogy a Fideszhez kötődő érdekcsoportok olcsón megvásárolják".
   
Hozzátette: üzletileg a TV2 "ma nem tűnik egy zseniális befektetésnek".
   
Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szöveség társelnöke elmondta: azt várják, az illetékes hatóságok állapítsák meg, hogy valójában kik a TV2 új tulajdonosai.
   
Elmondása szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) egy ilyen méretű, a médiapiacot alapvetően érintő tranzakció után joga van erre, az érintetteknek pedig kezdeményezniük is kell a GVH eljárását.
   
A politikus jelezte: az ügyben elsőfokú szakhatóságként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fog eljárni, ezért abban bíznak, a médiahatóság mindent megtesz azért, hogy tisztázza, kik a TV2 valódi tulajdonosai, és hogy milyen befolyásuk lett így a magyar médiapiacon.
   
Körültekintő GVH- és NMHH-vizsgálat híján a TV2 eladása polgári jogi értelemben semmisnek nyilvánítható - közölte Szigetvári Viktor.