Belföld | alaptörvény
2011. március 26. 13:12

MSZP: meg kell védeni a köztársaságot!

Az MSZP választmánya azt kezdeményezi, hogy április 18., az új alaptörvény elfogadásának tervezett dátuma legyen a köztársaság védelmének napja - mondta Simon Gábor, a testület elnöke szombaton sajtótájékoztatón.

 

A politikus beszámolt arról, hogy a választmány - miután meghallgatta Bárándy Gergely előadását - állásfoglalást fogadott el, amely szerint a Fidesz-KDNP alaptörvény-tervezete és a mögötte lévő hatalmi szándék ellentétes az ország demokratikus hagyományaival, a magyar alkotmányossággal. Simon Gábor elmondta, hogy véleményük szerint a kormánypárti javaslat idealizálja a Horthy-korszakot, és nem tükrözi a köztársasági eszme értékeit.

A Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét naftalinszagúnak nevezte, és úgy értékelte: az mintha nem a köztársaságot tekintené a legmegfelelőbb államformának, s helyette a húszas-harmincas évek berendezkedését tartja követendőnek. Hozzátette: meg kell védeni a köztársaságot a jelenlegi hatalomtól, "akár utcai akciókkal, demonstrációval".

A választmányi ülésen elfogadott állásfoglalás alapján Simon Gábor a kormánypárti indítványról azt mondta: a dokumentum nem alkalmas arra, hogy mindenki alkotmánya legyen. A tervezet gyengíti "a fékek és ellensúlyok rendszerére" épülő alkotmányos berendezkedést; a hatalom megszerzését és megőrzését szolgáló eszközöket és intézményeket rögzít, korlátozza az egyéni szabadságot, és bebetonozza a Fidesz igazságtalan adórendszerét - jelentette ki.

Kitért arra, a testület elfogadta azon javaslatát, hogy Wittner Mária csütörtöki parlamenti felszólalását ismertessék meg az európai baloldal vezetőivel. (A fideszes képviselő hóhérnak nevezte Horn Gyulát, majd úgy fogalmazott a volt miniszterelnökről: "már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".)

A választmány - amellett, hogy követeli: Orbán Viktor és a Fidesz határolódjon el a kijelentéstől - felkérte az MSZP EP-delegációjának tagjait, hogy szólaljanak fel az ügyben az Európai Parlamentben, ismertessék meg az uniós tagállamok képviselőivel Wittner Mária szavait - mondta Simon Gábor, megjegyezve: ettől azt remélik, a kormánypárt belátja, hogy ez a stílus megengedhetetlen.

A választmány ezenkívül meghallgatta Tóbiás József frakcióigazgatót, aki a képviselőcsoport munkájáról és terveiről számolt be, valamint tájékozódott az MSZP képzési bizottságának munkájáról is.