Belföld | tankötelezetség
2011. március 27. 14:56

MSZP: ne csökkentse a kormány a tankötelezettség korhatárát

Mint megjegyezte, remélik, hogy a kormány megfontolja kérésüket, továbbá azt is, hogy az eddigi kormányzati tervekkel ellentétben nem vonnak ki 38 milliárd forintot az oktatásból. Kormos Kata úgy fogalmazott: a kormány oktatáspolitikája még inkább szétszakítja a társadalmi rétegeket egymástól, ha a tankötelezettségi korhatárt valóban lejjebb viszik, és ez egyértelműen a hátrányos helyzetű családokat érinti majd a legérzékenyebben. Ezzel kapcsolatban idézte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének korábbi szavait: "Akinek nincs semmije, az annyit is ér".

Beszélt arról, hogy sokkal inkább el tudnak helyezkedni azok, akiknek lehetőségük van a minél hosszabb ideig tartó tanulásra, s ezek az emberek a továbbtanulásban és az átképzésben is sokkal jobban meg tudják állni a helyüket. Igaz az a mondás, hogy a tudás hatalom, így nagyon fontos, hogy a tanulás lehetőséget biztosítson mindenkinek az elhelyezkedésre - tette hozzá.

A párt szóvivője rámutatott: "nem ördögtől való azt gondolni", hogy talán a családi pótlékon szeretne a kormányzat takarékoskodni, amikor lejjebb akarja vinni a tankötelezettség korhatárát, ugyanis Magyarországon a tankötelezettségi korhoz van kötve a családi pótlék folyósítása. A korhatár leszállítása véleménye szerint nagyon sok családnak az eddigi nehézségekhez képest nagyobb problémát jelent majd.

Kérdésre válaszolva Kormos Kata elmondta: az MSZP szerint ma Magyarországon nincs alkotmányozási kényszer, ezért széles társadalmi egyeztetésre lenne szükség ahhoz, hogy az új alaptörvény "ne egy párt, hanem egy nemzet alkotmánya legyen"; ez indokolja, hogy nem vesznek részt az alkotmányozásban. Megemlítette, hogy szerdán Szegeden tartják részországgyűlésüket, ahol az emberek valódi problémáival szeretnének foglalkozni.

A szóvivő kitért arra, hogy azonnali intézkedésekre van szükség egyebek mellett a bankhitelüket törleszteni nem tudókkal, ám a problémát orvosolandó eszközkezelő még mindig nem állt fel.

Kormos Kata közölte: a Fidesz választási ígéretével szemben 3000 milliárd forintot vett el az emberektől, amikor az embereket lényegében megzsarolta a magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatban, ugyanakkor még nem ismert a Fidesz nyugdíjrendszere.