Munka törvénykönyve, álláskeresési járadék

A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt mellett több más szervezet, így a Magyarországi Munkáspárt 2006 is képviseltette magát.

Álláspontjuk szerint a Fidesz kormányzása a termelő munkahelyek számának drasztikus csökkenését, a munkanélküliség növekedését, a kiskeresetűek reálbérének csökkenését okozta.

Az ellenzéki szervezetek egyetértenek abban, hogy felül kell vizsgálni a munka törvénykönyvét és a közszférát érintő jogszabályokat. Közleményük szerint a munkavállalói érdekképviseletek szerepének megerősítése az egyik legfontosabb céljuk.

Megállapodtak abban is, hogy erősíteni kell az állam felelősségét a fiatalok, a munkát kereső nők, az alulképzettek, a tartósan munkanélküliek, a nyugdíj előtt állók, a megváltozott munkaképességűek és a cigány munkavállalók elhelyezkedésének segítésében. Elengedhetetlennek tartják ezen kívül az álláskeresési járadék folyósítási idejének és összegének növelését.

Közös célként határozták meg a minimálbér reálértékének megőrzését, illetve hogy minden családban legyen legalább egy kereső. Szükségesnek ítélik a jelenlegi közmunkarendszer gyökeres átalakítását is - olvasható a közleményben, amely a gazdaság igényeihez jobban alkalmazkodó szakképzést irányoz elő.

A résztvevők emellett a járulékok átvállalásán túl bértámogatásokkal csökkentenék a munkaerőköltségeket a leszakadó régiókban.

A szocialista párt által kezdeményezett ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági, oktatási, kül- és nemzetpolitikai kérdésekről is egyeztettek már. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra, amelyen az LMP és a 4K! nem vesz részt, míg az Együtt 2014 csak a közjogi tárgyú megbeszélésekre ment el.