Belföld, Gazdaság, Külföld | EP2014 uniós fejlesztés
2014. április 24. 16:58

'Munkába akarjuk lendíteni Európát'

A közelmúltban Budapesten átadott beruházások nagy részét még 2010 előtt a balliberális városvezetés készítette elő. Erről Horváth Csaba, a párt alelnöke, fővárosi frakcióvezetője beszélt csütörtökön sajtótájékoztatón, majd buszos városnézésen mutatta be az újságíróknak az elkészült fejlesztéseket.

A politikus úgy fogalmazott: míg a korábbi balliberális fővárosi városvezetés és kormányzatok támogatták, hogy uniós források segítségével fejlődjön a város, addig a jelenlegiek néhány botrányszagú közlekedési beszerzésen kívül nem tudnak mást felmutatni.

Példaként "a botrányba fulladt" trolibuszbeszerzést, valamint a Várkert-beruházást említette, amelyből "egy egész falat sikerült felhúzni a tavaszi választásokra".

Hozzátette: az elmúlt négy évben zömmel azokon a beruházásokon vághatták át a szalagot, amelyeket az előző  városvezetés kezdett el. Úgy folytatta, az elmúlt időszakban indult beruházások alapján Budapest következő főpolgármesterének nagyon kevés szalagot kell majd átvágnia.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője azt mondta: "munkába akarjuk lendíteni Európát", azaz az európai uniós fejlesztési forrásokat "nem valamiféle ellopni való pénzeszsáknak gondoljuk, mint Orbán Viktor és Simicska Lajos, vagy Mészáros Lőrinc és hasonszőrű, hát ilyen moszkvai típusú oligarchák". Mint mondta, ezeket a pénzeket az emberek életminőségének javítására, munkahelyteremtésre kívánják felhasználni.

Közölte, nem látják, hogy az EU többi tagországa miként és hogyan akarná támadni a magyar érdekeket, az uniós testületek pont arról szólnak, hogy ezeket az érdekeket egyeztetni kell. Hangsúlyozta, senki nem támadja a magyar érdekeket, így az, amit Orbán Viktor miniszterelnök érdekvédelem címén csinál "szélmalomharc, egy Don Quijote-mutatvány".

Botka László, az MSZP választmányának elnöke, Szeged polgármestere közölte, május 25-én minden választópolgár véleményt mondhat az EU-csatlakozás tíz évéről. Értékelése szerint Budapesthez hasonlóan Magyarország legtöbb településen is soha nem látott beruházások történtek, soha ennyi új út nem épült, ennyi iskola, kórház nem újult meg. Megjegyezte, a csongrádi megyeszékhelyen közel 300 milliárdnyi fejlesztést valósítottak meg.

"Számunkra, szocialisták számára az Európai Unió az nem gyarmatosító. Az Európai Unió értékközösség" - fogalmazott, kiemelve, hogy a legfontosabb értéknek a szolidaritást tartják, amely lehetővé tette Magyarország számára a sok ezer milliárdos beruházásokat.

A túra a hop on, hop off busszal az Erzsébet térről indult, "az idegenvezető" Horváth Csaba volt, aki elmondta, hogy ennek a térnek fejlesztése is még Steiner Pál - aki szintén ott volt a járművön - polgármestersége idején indult el. A jelentősebb, még a szocialista-szabad demokrata vezetés alatt kezdett beruházások között említette a hamarosan induló Bubi-rendszert, a Zeneakadémiát. A busz elhaladt a Városliget mellett, ahol a Fővárosi Állatkert, a Műjégpálya fejlesztését emelte ki Horváth Csaba. A városnézés alatt meg lehetett tekinteni az Uzsoki utcai kórházat, a fővárosi politikus említést tett az uniós forrásokból megvalósult 4-es metróról, a Szent Imre kórházról, a csepeli szennyvíztisztítóról, a Mozgásjavító Általános Iskoláról, a Szabadság és az Margit híd felújításáról.

A buszos városnézésen részt vett többek között Ujhelyi István és Gúr Roland EP-képviselőjelölt, Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke is, valamint számos fővárosi szocialista politikus így Gajda Péter polgármester és Molnár Gyula.