Munkaerőhiány - Többet keresnek a vendégmunkások a magyaroknál?

Elfogadhatatlan, hogy az a magyar állampolgár, aki évtizedek óta itthon dolgozik lényegesen, nettó 50-100 ezer forinttal kevesebbet keres, mint egy harmadik országból jött munkavállaló.
Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azon véleményének adott hangot, mintha szándékosan üldözné el a kormány az országból az embereket, mintha az lenne a lényeg, "akik nem a Fideszre szavaznak, azok még az se baj, ha elhagyják ezt az országot".
 
Az országgyűlési képviselő indoklásként elmondta, hogy egy 2011-es nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint a harmadik országból érkező munkavállalók bérének el kell érnie egy meghatározott összeget, amelyet a bruttó átlagkeresetek alapján állapítanak meg.
 
Idén 300 ezer-375 ezer forintos bruttó bért kell fizetni a harmadik országbeli munkavállalóknak - mutatott rá, megjegyezve: ezek a munkavállalók nem kereshetnek kevesebbet nettó 200 ezer forintnál.
 
Szerinte a harmadik országbeli munkavállalók főként az egészségügyben dolgoznak, ahol a kezdő magyar munkavállalók minimálbért kapnak, míg az évtizedek óta ott dolgozók alig keresnek többet a garantált bérminimumnál. 
 
Hozzátette: a minimálbér nettó 84 ezer forintos, a garantál bérminimum nettó 107 ezer forintos keresetet jelent.
 
Gúr Nándor szerint ez a bérezés elfogadhatatlan, változtatni kell rajta.

Biztos megélhetést

2018-01-14 14:58

Kapcsolódó párttagok