Belföld | állami gondozottak lakhatás
2012. július 13. 14:28

Munkát, fedelet!

Simon Gábor, a szocialisták elnökhelyettese pénteken sajtótájékoztatón ismertette az MSZP erről szóló határozati javaslatát. Az indítványt azután nyújtották be a parlamentnek, hogy a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete megkereste az MSZP-frakciót, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykori állami gondozottak közül egyre többen küzdenek nehézségekkel.

A politikus elmondta: a válság, a törlesztőrészletek emelkedése azokat az átmeneti vagy tartós nevelésből kikerült fiatal felnőtteket is elérte, akik dolgoznak, családot alapítottak és hitelből lakást vettek.

Az MSZP ezért azt kezdeményezi, a kormány október elejéig vizsgálja meg, miként lehet a lakhatással összefüggő adósságaikon könnyíteni. Javaslataik között szerepel, hogy a bajba jutott devizahitelesek lakásait megvásárló nemzeti eszközkezelő részesítse előnyben, soron kívüli elbánásban az egykori állami gondozottakat.

A szocialisták azt is kérik, hogy a kabinet tegyen lehetővé fizetési könnyítést azoknak, akik állami támogatást, köztük fészekrakóhitelt vettek fel. Emellett kezdeményezik, hogy a kabinet vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok hogyan járulhatnak hozzá kezességvállalással az egykori állami gondozottak otthonteremtéséhez.

Az MSZP azt is szeretné elérni, hogy az állami és önkormányzati intézményeknek minél többüknek adjanak munkalehetőséget - mondta Simon Gábor.

Az elnökhelyettes az MTI kérdésére válaszolva közölte, ezres nagyságrendű azoknak a fiatal felnőtteknek a száma, akiknek az említett intézkedések segítenének.