Belföld, Gazdaság | svájci frank devizahitelesek
2011. július 12. 16:50

Nagyobb buzgalomra lenne szükség

Kedden a forint történelmi mélypontra gyengült a svájci devizával szemben, a frank árfolyama előbb a 230, majd a 233 forintos határt is átlépte.

Józsa István szocialista országgyűlési képviselő a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a mostani árfolyamváltozásnak az euróövezeti adósságválsággal összefüggő okai vannak, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Bajnai-kormány távozásakor 180 forintot ért egy svájci frank, majd az államcsődöt emlegető fideszes nyilatkozatok miatt alig másfél hónap elteltével árfolyama már meghaladta a 220 forintot.

Szólt arról is: mivel a befektetők a svájci frankba menekülnek az euró elől, beláthatatlan, hogy meddig gyengülhet a forint. Véleménye szerint bár a forint "megtámasztása" és a devizahitelesek megsegítése érdekében a kormány bevethetné a valutatartalékot, annak felét, több mint 500 milliárd forintot azonban az orosz tulajdonú Mol-részvények megvásárlására költött a kabinet.

A szocialista képviselő kifejtette: a kormány ezzel cserbenhagyta a devizahiteleseket, ráadásul az ígért eszközkezelő nemhogy egyetlen károsult lakását sem vette meg, de még be sem terjesztették azt a törvényjavaslatot, amely erre lehetőséget adna. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy mielőbb tegyen intézkedéseket az eszközkezelő beindítása érdekében.