MTI/mszp.hu | Erzsébet-utalvány
2018. január 24. 11:50

Napokon belül dönthet a Kúria az Erzsébet-utalványok adatainak kiadásáról

A szocialista Korózs Lajos szerint napokon belül dönthet arról a Kúria, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nek ki kell-e adnia, mennyi utalványt értékesített az elmúlt években, illetve az utalványok beváltásakor mekkora jutalékot számolt el.
Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, tavaly augusztusban közérdekű adatigényléssel fordult az utalványokat forgalmazó céghez, hogy tájékoztassák az Erzsébet-utalványok forgalmazásával, kibocsátásával, jutalékaival kapcsolatos adatokról.
    
Hozzátette: a zrt. elutasította kérését, ezért bíróság elé vitte az ügyet.
    
A Fővárosi Törvényszék tavaly év végi ítélete szerint a forgalmazó cégnek ki kell adni a kért adatokat, a cég azonban fellebbezett, a Kúriának pedig napokon belül döntenie kell - ismertette.
    
Korózs Lajos szerint az Erzsébet-utalvány kibocsátásból "irdatlan haszonra tesznek szert valakik", százmilliókban, milliárdokban mérhető az az összeg, amely különböző jutalékok címén ottmarad a zrt.-nél.
    
A képviselő közölte, az utalványforgalmazó közfeladatot lát el, azt a száz százalékban állami tulajdonú Nemzeti Üdülési Alapítvány hozta létre.
    
Az MSZP-s politikus elmondta, a cégtől típusonként, 2012-től éves bontásban kérte ki az utalványokkal kapcsolatos adatokat, például a kezelési költség, a forgalmi jutalék mértékét, valamint a kibocsátott, de be nem váltott utalványok befektetéseiből származó haszon mértékét.
    
Nyilvánosságnak, az embereknek tudniuk kell, hogyan bánnak a közpénzzel a közfeladatot ellátó szervezetek - hangoztatta.
    
 

Kapcsolódó párttagok