Ne az NFA ellenőrizze, hogy teljesültek-e a földbérletek nyerteseinek vállalásai!

Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: sorozatosan kapnak olyan jelzéseket, hogy a földbérletpályázatok nyertesei nem teljesítik az állatállomány növelésére vonatkozó vállalásaikat. Tudomásuk van arról is, hogy a termőföldhöz jutók egyike azt kezdeményezte, hogy birka helyett inkább nyulakat vagy galambokat tarthasson, noha azoknak nincs szükségük legelőre.
    
A szocialista politikus szerint elfogadhatatlan lenne, ha a pályázatban vállaltak ellenőrzését az azokról korábban döntő NFA feladataként határoznák meg, szerinte ez inkább az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság dolga lehetne.
    
Gőgös Zoltán kitért arra is, hogy a földbérlet-pályázati eredmények bírálatakor mindig az állattartók és a náluk dolgozó emberek érdekében emelik fel szavukat. Hozzátette: olyan ügyekben tettek feljelentést az elmúlt napokban okirat-hamisítás miatt, amelyeknél nyilvánvaló, hogy a földbérletek nyertesei fiktív lakcímet létesítettek azért, hogy a kiírásnak megfelelve 20 kilométeren belül élőként pályázhassanak termőföldre.