Belföld | bérlakásprogram Ócsa devizahitelesek
2012. március 19. 11:12

Ne épüljön meg a "szociális gettó"!

A települést korábban a Belügyminisztérium javasolta a szociális családiház-építési program első helyszínének, a tervezett ötszáz közül az első nyolcvan ház építését márciusban kellett volna elkezdeni.
    
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy ne kezdjen hozzá a "szociális gettó" felépítéséhez, mondván az ahhoz szükséges 22 milliárd forintból nagyjából 3500 lakást lehetne vásárolni a rászorulóknak, integrált környezetben, "nem a faluvégen".
    
A szocialista politikus kifejtette: több százezer lakás áll üresen az országban, csak Budapesten 60 ezer ingatlan üres, felhasználásukkal a kormány hatékony bérlakásprogramot indíthatna el. Ezzel szemben az ócsai lakótelepre költöztetett emberek távol kerülnének eddigi lakóhelyüktől, így elveszíthetik munkájukat is  - tette hozzá.
    
A bérlakásprogram elindítását arra hivatkozva is sürgette, hogy a pénzintézetek - a rendelkezésre álló kvóta alapján - 5050, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre az idén március végéig. Az év egészében nagyjából háromszor ennyi, 14-15 ezer lakást árverezhetnek el, miközben a nemzeti eszközkezelő mindeddig senkivel sem kötött szerződést lakhatásának biztosítása érdekében - hangsúlyozta a politikus.
    
A Belügyminisztérium hétfőn, a kormányzati portálon közzétette az ócsai Szociális Családiház-építési Program mintaterveit.