Belföld | ekáer gazdák
2015. január 06. 12:51

Ne indítsák el februárban élesben az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert!

Az MSZP véleménye szerint februárban nem szabad élesben elindítani az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszert (ekáer), ugyanis még mindig nagyon sok a megoldatlan probléma - erről a párt elnökhelyettese beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy hétfőn Ócsán több mint kétszáz termelővel beszélt a kérdésről és ennek nyomán összeállítottak egy 14+1 pontból álló kérdéssort, amelyet nyílt levél formájában juttat el Varga Mihály nemzetgazdasági, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez.
    
A képviselő hangsúlyozta, hogy más található a törvény szövegében, más a végrehajtási rendeletben és megint más a NAV által működtetett internetes tájékoztatóban.
    
A legnagyobb problémának azt nevezte: a rendszer nem veszi tudomásul, hogy Magyarországon vannak nagybani piacok. Elmondta, a termelőnek az indulás előtt fél órával be kell jelentkeznie a rendszerbe, ahová be kell írni, hogy ki lesz a vevő és neki mennyi árut szállítanak. A nagybani piacon viszont az is előfordul, hogy a termelő húsz különböző, a helyszínen kiválasztott vevőnek értékesíti majd a termékét - elemzett.
    
Problémásnak nevezte azt is, hogy az el nem adott árú visszaszállítására sincsen semmilyen útmutatás a szövegekben.
    
A kérdések a megválaszolása nélkül februárban nem lehet ezt a rendszert élesben elindítani - jelentette ki.
    
Hangsúlyozta, hogy azokban az országokban, amelyekben már elindítottak egy hasonló rendszert, minimum fél év volt a türelmi idő, ami alatt megvárták az összes betakarítást, hogy minden létező problémás szituációval szembesüljenek.
    
Elmondta azt is, hogy a jövő hétre megpróbál egy parlamenti ellenőrző albizottsági ülést összehívatni, annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági és a földművelésügyi minisztériumok adjanak választ az általa benyújtott kérdésekre. Amennyiben ezek a válaszok nem érkeznek meg, akkor "polgári engedetlenség következik" - jelentette ki.
    
Azt is hangsúlyozta, hogy e szabályozás alapján a termelőket senki nem fogja megvédeni az importdömpingtől. Megjegyezte, hogy ha fehéríteni akarják a gazdaságot, akkor az élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni.
    
Az ekáer online árukövető rendszer január 1-jén indult és habár a NAV az újév első hónapjában is ellenőriz, de mulasztás esetén nem büntet 2015. január 31-ig.     

"Madarat tolláról, embert barátjáról", Vlagyimir Putyinnak nem sok barátja lehet Európában Orbán Viktoron kívül - reagált egy kérdésre válaszolva arra, hogy a Népszava információi szerint az orosz elnök márciusban Budapestre látogat. Gőgös Zoltán hozzátette: Orbán Viktor valamilyen "kéjes vonzalmat érez a diktátorok iránt". Úgy fogalmazott: nagyon reméli, hogy ha Vlagyimir Putyin jön, akkor azért teszi, mert Európa felé akar nyitni. Ha a magyar miniszterelnök ebben közvetít, akkor nincs baj, de ha ez a hidegháború további erősítését jelenti, akkor az nagyon nagy hiba - mondta.