Ne lépjen hatályba az új alaptörvény!

Bárándy Gergely és Harangozó Gábor szocialista politikusok hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Velencei Bizottság megállapításai az új alaptörvény kapcsán szinte azonosak az MSZP korábban elhangzott kritikáival.

Bárándy Gergely kiemelte például, hogy az új alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények indokolatlanul korlátozzák a következő kormányok mozgásterét. Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény hatalomkoncentrációt eredményez és az alkotmányozás több ponton napi politikai célokat szolgál.

A Velencei Bizottság - mint elhangzott - megállapította azt is, hogy az új alaptörvény megszületése nélkülözte az átláthatóságot, nem volt biztosított annak kapcsán a megfelelő társadalmi párbeszéd sem. A bizottság is úgy ítéli meg, hogy a határon túli magyaroknak biztosított választójog aggodalomra ad okot - mondta Bárándy Gergely.

A politikus hangsúlyozta: a Velencei Bizottságot, amely az Európa Tanács alkotmányossági ügyekben illetékes szerve, nem érheti az a vád, hogy a magyar ellenzék befolyásolja. Mint mondta, a testület főként egyetemi professzorokból áll "akiket megvezetni sem lehet".

Harangozó Gábor elmondta, az egész folyamat azzal kezdődött, hogy január közepén az európai néppárti svéd képviselők monitoringeljárás megindítását kezdeményezték Magyarországgal szemben.