Belföld | devizahitelesek
2014. november 14. 15:49

Ne nyerészkedjen a kormány az árfolyamon!

Az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne akarjanak nyerészkedni az árfolyamon a devizahitelek forintosításakor, amikor százezrek "kétségbeejtő" helyzetben vannak.

Józsa István országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan törvényre lenne szükség, amely lehetőséget ad a 2010 tavaszi árfolyamon történő átváltásra. Hozzátette: az MSZP már korábban mondta, hogy rossz vége lesz a forintosításnak, és most kiderült, hogy igaza lett. A képviselő szerint az unió és a magyar alkotmány sarkalatos pontja a vagyon védelme és a tulajdonnal való szabad rendelkezés joga, de a parlament előtt lévő törvényjavaslat korlátozza a szabad döntési lehetőséget. 

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy ha a kormány mostani "ajánlata" olyan jó lenne, akkor az emberek maguktól is választották volna, így, hogy kötelező, nem biztos abban, hogy a legjobb megoldás született.

Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor szerint a fix árfolyam bevezetésének több üzenete van: ha a kormány attól tart, hogy az árfolyam rosszabb lesz, azzal azt üzeni, hogy képtelen tartani a forint árfolyamát. Ha erősítenék a forintot, akkor a rögzített árfolyam "nyílt rablás", ha pedig azt mondja a kormány, hogy ez az "egyensúlyi pont", akkor semmi szükség rá.

Szanyi Tibor a sajtótájékoztatón beszélt a luxemburgi adóelkerülési ügyről is. Mint mondta, az országban a társasági jövedelemadó 2-3 százalék, 2002 és 2010 között viszont a kormány külön megállapodást kötött közel négyszáz multinacionális céggel, amelyek szélsőséges esetben kevesebb mint 1 százalék adót fizettek, ezzel több ezermilliárd eurónyi adókiesés okozva. Szorgalmazta, hogy ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke az adó beszedése mellett van, akkor vizsgálja ki, hogy - nemcsak a 2002 és 2010 közötti, hanem az ezt megelőző és ez utáni időszakban - melyek voltak azok a magyar cégek, amelyek komoly nagyságrendben Luxemburgba utalták a jövedelmüket.