Ne vonjanak ki több pénzt a szociális ellátórendszerből!

Ma sem lehet több pénzre szert tenni segélyből, mint munkából, a segélyplafon bevezetésével a kormány a leginkább rászorulók juttatásait akarja csökkenteni - mondta Korózs Lajos, felszólítva a kabinetet, hogy ne vonjon ki pénzt a szociális ellátórendszerből.

Az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kijelentette: az önkormányzatok által fizetett szociális juttatásokat nem csökkenteni, hanem növelni kellene. Szerinte Magyarország nem a szegények támogatására költ európai összehasonlításban sokat, hanem a gazdagoknak járó indokolatlan kedvezményekre.

Korózs Lajos azt mondta: a kormány a rendszeres szociális segélyből, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokból, az átmeneti segélyből, az ápolási díjból és a lakásfenntartási támogatásból összeálló ellátásokat akarja csökkenteni. A kabinetnek az elvonás helyett a támogatások pontosabb célzására kellene törekednie, hogy azok valóban a leginkább rászorulókhoz jussanak el - közölte.

A szocialista politikus arról is beszélt, tévképzet, hogy segélyből jobban meg lehet élni, mint munkából. Rendszeres szociális segélyből legfeljebb 42.326 forintot lehet kapni, de ennek az a feltétele, hogy a családban senkire ne jusson 25.650 forintnál több jövedelem - részletezte, megjegyezve: ezt az ellátást azok kapják, akiknek még közmunkát sem tud adni az önkormányzat. További feltétel, hogy az ellátott egészségkárosodott legyen, öt évvel a nyugdíj előtt álljon vagy 14 éven aluli gyermeket neveljen.

Korózs Lajos ugyanakkor hozzátette, hogy még az említett feltételeknek megfelelők is csak 20-22 ezer forint segélyt kapnak jellemzően, az ellátás pedig csak egy embernek jár családonként.

Kitért arra is, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelők ápolási díja mindössze 38.350 forint. A közgyógyellátás összege hatezer, a lakásfenntartási támogatás településtől függően három-négyezer forint. "Vagyis egy tartósan beteg gyermeket nevelő család, ha megfeszül sem tud 48 ezer forintnál több támogatást összeszedni. Ebből akar elvenni a kormány?" - tette fel a kérdést.

A kormány múlt héten közölte, hogy segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen nagyobb jövedelemre szert tenni, mint munkából.