Belföld | emberi jogok
2011. július 09. 13:00

Négy kérés az emberi jogok védelmében

Az MSZP négy kéréssel fordul a kormánypártok frakcióihoz annak érdekében, hogy az emberi jogok védelme az alaptörvényhez képest fokozottabban érvényesüljön a sarkalatos törvényekben - jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó.

A szocialista politikus azt mondta: pártja szerint az új alaptörvény a hatályba lépése előtt "elbukott, mert nem állta ki az emberi jogok próbáját", de a kormány most "pótvizsgázhat" a sarkalatos törvények megalkotásával.     

Lendvai Ildikó kiemelte: "a szabadságjogok, az emberi jogok fontosabbak, mint egy kormány hatalmi érdekei". Éppen ezért az MSZP első kérése az, hogy a kormány vegye igénybe az emberi jogokat érintő sarkalatos törvények megalkotásánál az ENSZ és a Velencei Bizottság felajánlott segítségét.

Második pontként azt szeretné az ellenzéki párt, hogy a kormány hozzon létre az emberi jogokat különösen érintő sarkalatos törvények előkészítésére egy külön előkészítő szervezetet nyilvános munkával, a hazai szervezetek és parlamenti pártok bevonásával.     

Emellett az MSZP felkéri a kormányt arra is, hogy fontolja meg az alaptörvény módosítását az emberi jogok védelmének erősítése érdekében, végül pedig azt szeretnék, ha a kormány elhalasztaná az első sarkalatos törvények hétfőre tervezett parlamenti végszavazását.     

Lendvai Ildikó elmondta: a hazai pártokon kívül a Velencei Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az ENSZ is nyilatkozataiban vagy állásfoglalásaiban bírálta a magyarországi változásokat az emberi jogokat illetően, így például az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentését, az őrizetesek és ügyvédeik találkozásának korlátozását, a nyugdíjszabályok megváltoztatását vagy a vallásszabadságról szóló törvényeknek a világnézeti szabadságot szűkítő tervezett módosítását. A szocialista politikus szerint "lassan képletes vasfüggöny épül az ország körül", és a magyar emberek alacsonyabb emberi jogi osztályba tartoznak majd, mint a többi európai ország polgárai.