Négymillió embert leírnak, a haverokat nem

A 2018-as választások után jogállami keretek között történő elszámoltatásra lesz szükség, és akkor a kormányoldalnak szembe kell nézni az elmúlt évek cselekedeteivel.

Erre figyelmeztette a Fidesz-KDNP képviselőit Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

A politikus úgy vélte, hogy amikor Orbán Viktor 2014-ben azt mondta, hogy folytatni fogják, amit elkezdtek, kivételesen igazat szólt. Tóbiás József ezzel kapcsolatban a 2010-ben megkezdett folyamatokról beszélt: a társadalom szétszakítottságáról; az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer züllesztéséről; az intézményesített korrupcióról.

A pártelnök kifejtette, hogy második ciklusa félidejére a kormány a bukás szélére sodorta az oktatás működését. A folyamatos, diákokkal és szülőkkel közös pedagógustüntetések jelzik, hogy az elmúlt években nem csak hibát hibára halmoztak, hanem szétvertek mindent, ami az elmúlt negyedszázadban kialakult. Mint mondta, a kormány nem a gyerekek jövőjét nézi, hanem saját hatalmának bebetonozása miatt akar dominanciát az oktatás és a kultúra területén. Kijelentette, hogy vissza kell adni az önkormányzatoknak, amit az elmúlt években elvettek tőlük.

Az egészségüggyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy évente 200 milliárd forintot vontak ki a területről, amelyből a legnagyobb az elvándorlási hullám. Ha nincs jó, 21. századi egészségügy, akkor nem lesz hatékony munkaerőpiac sem Magyarországon – figyelmeztetett, és kijelentette, hogy új stadionok helyett kórházakra és jól megfizetett egészségügyi dolgozókra lenne szükség.

A szociális ellátórendszerrel kapcsolatban Tóbiás József elmondta, hogy az önkormányzatokat úgy megsarcolják, hogy a saját költségvetésükből sem tudják fenntartani a szociális intézményeket.

A rend éppen a kormányzásban hiányzik – reagált a miniszterelnök múlt heti bejelentésére, és bírálta a kormányt, amiért képtelen az oktatás, az egészségügy és a szociális területen hatékony, érdemi intézkedést nyújtani. A pártelnök elítélte, hogy ilyen helyzetben leírnak négymillió embert, de a saját rokonok, barátok, ismerősök a kormányoldal által hozott törvényeken keresztül szerzett vívmányaikat megvédhetik.

A korrupcióról pedig nincs vita – mondta Tóbiás József, kiemelve, hogy a kormány a mai napig nem tudott beszámolni arról, kik érintettek az amerikai kitiltási botrányban. Megemlítette, hogy a kormány asszisztálásával próbált Matolcsy György 266 milliárd forint közpénzt eltüntetni és Polt Péter sem végzi a dolgát: nem tudjuk, kik akadályozták a Nemzeti Választási Irodánál a népszavazási indítvány beadását, ki érintett a Quaestor-ügyben, mi a helyzet a jegybank alapítványaival. Ezekre nincs válasz, ellenben a legfőbb ügyész jó pártszolgaként védi a Fideszt – mondta.

Kapcsolódó párttagok