Négymillióan a létminimum alatt

A szocialista párt elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a gazdasági tárca 14-15 ezer embert küldene nyugdíjba, köztük ötezer pedagógust, ami iskolák ellehetetlenülését okozná a szaktanárhiány miatt, és hét-nyolcezer orvost, egészségügyi dolgozót, ami pedig kórházi osztályok felszámolásához vezetne, de hátrányosan érintené az intézkedés a szociális ellátórendszert is.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2013-as költségvetési javaslatot ismertetve a múlt héten közölte, hogy az önkormányzati intézmények államosításával 250 ezer közalkalmazott kerül a központi igazgatás alá, és mivel a 62 éven felülieket nyugdíjba küldik, a költségvetésnek húszmilliárd forintos megtakarítása származik ebből.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár viszont az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott: megvalósíthatatlan, hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért azt képviseli, hogy az ágazat kapjon mentességet ez alól.

Ezzel kapcsolatban Korózs Lajos úgy reagált: ebben az ügyben nem Szócska Miklós fog dönteni, és kételkedik abban, hogy kérését a kormány meghallgatja. Arra emlékeztetett, hogy a Fidesz a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését előkészítve még azt ígérte, hogy ez a bányászokra és a művészekre nem vonatkozik majd, aztán két hónap múltán kiderült, hogy mindenkit érint.

A politikus a költségvetési javaslatot azért is bírálta, mert a jóléti kiadások stagnálnak - azaz reálértéken csökken a családi pótlék, az anyasági és a gyermekvédelmi támogatás, a gyes és a gyed összege -, az adóterhelés pedig 460 milliárd forinttal nő. Kifogásolta továbbá, hogy a gyógyszerkasszát az idei 277 helyett 198 milliárd forinttal tervezi a kormány, és mint mondta, a legnagyobb mértékben a daganatos betegségben szenvedők gyógyszereinek támogatását csökkentik.

Korózs Lajos kifejtette: a támogatások leértékelése már két éve zajlik, aminek nagy szerepe van abban, hogy a létminimum alatt élők száma egymillióval nőtt, így mára 4 millió ember él a létminimum alatt.