Hírklikk | Belföld | Esélyegyenlőség Európai Unió
2019. szeptember 05. 18:20

Nem akar eltagadott sorsokat látni a kormány

Az Európai Unió jobban átlátja a magyar devizahitelesek érdekeit, mint a magyar jogalkotás vagy jogalkalmazás – miközben a végrehajtások hetven százaléka a közjegyzők eljárásával kezdődik. A közjegyzőnek pártatlan jogszolgáltatást kell végezni az ügyfelek számára, hogy jogvitákat lehessen elkerülni – vagyis mindkét fél érdekeit védi.
Dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című reggeli műsorának vendége volt, ahol elmondta, hogy a kamara elnökének nyilatkozata szerint be kellene építeni a banki költségekbe a közjegyzők költségeit, hiszen mégiscsak a bankoknak dolgoznak, közösen a bankokkal dolgozták ki a közjegyzői okiratokat.
 
Ebben hogyan jelenik meg az adósnak az érdeke, képviselete és hogyan lesz pártatlan? – tette fel a kérdést Szakács, aki szerint az sem világos, hogy egy közjegyző miképp magyarázza el az adósnak, hogyan előzött meg bármilyen jogvitát az adós és a hitelező között, hogy mekkora kockázat várhat rá, hiszen a kamara elnöke szerint a kúria és a bírák sem értik pontosan a devizahiteles-kérdést, tehát nehezen elvárható, hogy a közjegyző értse.
 
 
 
A folyamat gyakran kezdődik egy meg nem értett deviza hiteles kockázattal, majd végül végrehajtásba és kilakoltatásba torkollik. Hazánkban ez a probléma közel egymillió embert érint, vagyis a lakosság tizedét. Jelenleg a bedőlt devizahitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok száma eléri a 117 ezret.
 
2017-es adatok alapján 320 ezer ingatlanban már megtörtént a végrehajtás, miközben közel 4500 gyermeket vettek el szüleiktől, mikor az érintett családok elvesztették otthonukat a hiteleik miatt. Ahogy Szakács fogalmazott, „a kormány nem akar eltagadott sorsokat látni.”
 
Ha a magyar társadalom egytizedét érintő problémát a kormány letagad, akkor nekünk erre fel kell hívnunk a figyelmet – jelentette ki Szakács László, hozzátéve, hogy mivel az érintettek nagyon sokan vannak, a kormánynak azonnal le kell állítani a végrehajtásokat. A szocialista képviselő szerint annál is inkább így kell tenni, mert a végrehajtások nem felelnek meg az Európai Unió szabályainak.
 
Szakács a műsorban az alábbi Európai uniós szabályokat hozta fel, melyek nem valósultak meg a magyar szerződések, illetve a végrehajtási eljárások során:
 
- az ügyfelek tisztességes tájékoztatása a szerződés feltételiről a szerződés megkötésekor
 
- az árfolyamkockázat ismertetése, szintén a szerződés megkötésekor
 
- mielőtt a közjegyző elrendeli a végrehajtást, meg kell vizsgálnia, hogy tisztességes-e a szerződés
 
Tovább nehezíti a devizahitelesek helyzetét az EBRD-paktum, amelyben Orbán Viktor még 2015-ben vállalta, hogy a végrehajtásokkal szemben semmilyen ellenlépést nem fog támasztani a kormány a kilakoltatások során. Így a végrehajtások még akkor is mehetnek, hogyha az az Európai Unió jogával ellentétes, mert a miniszterelnök ezt vállalta a bankvilággal kötött szerződésében – mutatott rá a politikus, aki ismertette a szocialisták álláspontját is, mely szerint addig kell napirenden tartani a kérdést, amíg a kormány be nem látja a problémát, hiszen a jelenlegi terv, amely szerint a devizahiteleseken újabb hitelekkel segítenének, nem jelent megoldást.