Nem ellenőrzik a földbérletpályázatok teljesülését

Gőgös Zoltán csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az NFA elnöke, Sebestyén Róbert április elején a parlament mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságában azt ígérte, május végéig az összes vitatott pályázat teljesüléséről számot adnak.

Az MSZP-s politikus közölte: ez június közepéig sem történt meg, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez fordult, és több konkrét esetben számon kérte a nyertes üzleti tervek megvalósulását. Köztük volt az a kajászói földterület, amelyet egy kápolnásnyéki tetőfedő vállalkozó nyert el. Ez ellen helyi gazdák földfoglalással tiltakoztak.

Gőgös Zoltán elmondta: a miniszteri válaszból kiderült, hogy a nyertes a szerződésben vállalt állatállományt nem Fejér megyében, hanem Kajászótól 160 kilométerre, Nógrádmegyeren tartja.

A szocialista politikus szerint ez nem felel meg a szerződésnek, abban ugyanis a pályázó saját állatállományt ígért, nem "állatlízingelést". Hozzátette: Veszprém megyében is talált olyan bérbe adott állami földterületet, ahol bár kellene, nincs állattartás.

Kifogásolta azt is, hogy az NFA az újabb ellenőrzések befejezését október végéig ígéri, pedig az egyéves határidő előbb lejár. Hozzátette: eddigi tapasztalatai alapján az NFA csupán adminisztrációs ellenőrzéseket végzett, helyszínieket nem.

A szocialista politikus - aki elmondta, tovább folytatja vizsgálódását az általa gyanúsnak tartott pályázatok ügyében - hangsúlyozta: ahol nem teljesültek a vállalások, ott a földalapkezelőnek fel kell bontania a szerződést, és új pályázatot kell kiírnia.