Nem érdemes a Fideszre és a Jobbikra szavazni

Tíz-tíz érvet soroltak fel az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltjei pénteken arra, hogy szerintük miért nem érdemes május 25-én a Fideszre és a Jobbikra szavazniuk a választópolgároknak.

Szanyi Tibor szocialista EP-listavezető a Városligetben, az Olof Palme háznál Gúr Roland EP-képviselőjelölttel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország "igazi európaiságát ez a két párt, elsősorban a Jobbik, másodsorban a Fidesz veszélyezteti". A Jobbik szavakban, a Fidesz pedig már tettekben is kinyilvánította, hogy nem tartja magára nézve kötelezőnek az európai értékeket - tette hozzá.

A listavezető szerint jelenleg az MSZP az egyetlen számottevő politikai erő, amely a magyar jobboldal keletre húzó törekvéseivel szemben Európában tarthatja Magyarországot.

Gúr Roland, az MSZP EP-listájának harmadik helyezettje Európa napján tíz érvet sorolta a Jobbik ellen, ezek egyike: az EU-ból való kilépéshez nem az EP-be kell beülni, hanem népszavazást kell tartani.

Érvelése szerint egy olyan pártnak nincs helye az EP-ben, amely elégeti vagy kidobja a Parlament ablakán az EP-zászlót. Úgy folytatta, a kilépéssel a magyar gazdák elveszítenék a földalapú támogatást.

Hozzátette: ha nem érkeznek uniós fejlesztési források, akkor azokat adók formájában kell beszedni. Gúr Roland szerint a Jobbikot még az európai szélsőséges pártok is elutasítják.
 
Közölte, ha Vona Gábor Jobbik-elnök szerint pártja nem demokratikus, akkor nincs helye egy demokratikus intézményrendszerben. Hiányolta a Jobbik EP-listavezetőjének egyértelmű elhatárolódását Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének leköpésétől.

Gúr Roland szerint azért sincs helye az EP-ben a Jobbiknak, mert "egy volt szkinhedvezért" tett meg az Országgyűlés alelnökének. Véleménye szerint a Jobbik "egy impotens párt Európában", egyetlen európai kezdeményezést sem tudott végigvinni.

Utolsó érvként az sorolta, hogy a jobbikos Balczó Zoltán szerint a Fidesz és a Jobbik alapvető kérdésekben ugyanazt képviselik.

Szanyi Tibor a Fidesz-KDNP lista első tíz helyén szereplő politikussal indokolta, miért nem érdemes a kormánypárti listára szavazni. A listavezetővel, Pelczné Gáll Ildikóval kapcsolatban azt mondta, "többnyire arról híres, hogy pár évvel ezelőtt megfenyegette az RMDSZ-t". Szájer Józsefnek "a gránitszilárdságú alkotmányt" rótta fel, Tőkés Lászlóval kapcsolatban azt kifogásolta, hogy kimondottan nem azokat kívánja képviselni, akik szavazatára számít.

Szanyi Tibor szerint Deutsch Tamásnak nevéhez szinte csak botrányok fűződnek, példaként említette, amikor a fideszes képviselő megkérdezte az amerikai helyettes külügyi államtitkárról, "ki a f... az a Thomas Melia". Hozzátette: Gyürk András azontúl, hogy "nagy üzemben működtette a Kubatov-listát", európai szerepvállalásáról nem lehet tudni. A jogvédő Gál Kinga esetében pedig roppant nagy kár, hogy az emberi jogokat a saját pártja bontotta le a saját hazájában - fogalmazott.

Schöpflin György történészi eszmefuttatásai kapcsán a nemzeti érdekképviseletet hiányolta Szanyi Tibor, míg Erdős Norbert szerinte eséllyel pályázik "az ismeretlen európai parlamenti képviselő" címre, a kárpátaljai Bocskor Andreával és a vajdasági Deli Andorral kapcsolatban ugyanazt kifogásolta, mint Tőkés László esetében.
    
Újságírói kérdésre a listavezető úgy válaszolt, hogy a jelenlegi négynél több mandátumot remélnek a választáson. Beszélt arról is, hogy ezzel a nappal indul az MSZP intenzívebb kampánya, kerülnek ki az óriásplakátjai. Hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a személyes találkozókra, tízezer aktivistájuk több százezer embert keres fel a következő két hétben.

Szanyi Tibor a sajtótájékoztató helyszínét azzal indokolta, hogy Olof Palme volt svéd szociáldemokrata miniszterelnök volt az, aki személyében leginkább megmutatta, milyennek kellene lennie Európának: tisztának, őszintének és átláthatónak.