Nem lehet külső okokra fogni a visszaesést

Szerinte nem stimmel az a kormányzati magyarázat sem, amely a mezőgazdaságot sújtó aszállyal hozza összefüggésbe a bruttó hazai termék visszaesését. Ezt azzal indokolta, hogy 2012-ben az ipari termelés és az építőipar teljesítménye is csökkent.

Az MSZP-s politikus hozzátette: a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz a hazugsághoz, hogy csökken az államadósság, pedig valójában emelkedik. Ráadásul - fűzte hozzá - az államadósság alakulását egyre kevésbé lehet a forintárfolyam gyengeségével magyarázni, mert az adósság egyre nagyobb része forintalapú.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül is képes megállni a saját lábán.

Burány Sándor erre úgy reagált, az államháztartást finanszírozni - és ezzel elkerülni az államcsődöt - nem dicsőség, hanem alapvető kormányzati feladat. Ugyanakkor a magyar kötvények hozama kétszerese-háromszorosa a lengyelnek és a szlováknak - mondta, megjegyezve, hogy ezért és a pénzbőség miatt volt hatszoros túljegyzés a dollárkötvényekre.

"Magyarország tehát meg tud ugyan állni a lábán, de drágán" - kommentálta a kormányfő szavait.