Belföld | emberi jogok napja szegénység
2014. december 10. 16:32

Nem lehet Magyarországon az emberi jogok érvényesüléséről beszélni

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem lehet Magyarországon az emberi jogok érvényesüléséről beszélni, mert a társadalom közel fele napról napra él.

Tóbiás József szerdai, az emberi jogok világnapján tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy a 2015-ös költségvetés miatt ötmillió magyar fog létminimum alatt élni. Hangsúlyozta, hogy az emberi jogok érvényesülése szoros összefüggésben van azzal, hogy egy társadalom tagjai meg tudnak-e élni hazájukban.
    
Az ellenzéki pártelnök megismételte, százezer forintos nettó minimálbért javasolnak. Közölte azt is, ma Magyarországon sem hat, sem hét nap munka nem elegendő ahhoz, hogy családok százezrei képesek legyenek megélni.
    
Mint mondta, Magyarországon a létminimum összege 87 ezer forint, és az emberek fele nem tud szert tenni ekkora jövedelemre egy hónapban.
    
Tóbiás József azt mondta, nem lehet, hogy a kormány véglegesen elzárjon társadalmi csoportokat a felemelkedés esélyétől, hogy a szociális ellátórendszer 2015-ös megszűnése miatt több százezer ember kerüljön kilátástalan helyzetbe.
    
Értékelése szerint a kormány jövő évi büdzséje a szociális katasztrófát hordozza magával. Ezért néhány nappal a költségvetés parlamenti megszavazása előtt figyelmeztető jel minden civil kezdeményezésű tüntetés, tiltakozás azért, hogy a kormány ne rontsa tovább Magyarország többségének egzisztenciális helyzetét - tette hozzá.
    
Tóbiás József beszámolt hétfői berlini látogatásáról, ahol megbeszélést folytatott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellár-gazdasági miniszterrel és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, az SPD politikusával, valamint részt vett egy háttérbeszélgetésen, amelyet a Táncsics Alapítvány és az SPD-hez közel álló Friedrich Ebert Alapítvány szervezett.