Belföld | MNB Matolcsy György
2015. augusztus 04. 13:06

Nem Magyarország, a jegybank teljesít jobban a kereseti adatokat tekintve

Az MSZP szerint Magyarország nem, de a létszám- és kereseti adatokat tekintve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jobban teljesít.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MNB Tóth Bertalan (MSZP) írásbeli kérdésére válaszolva közölte, 2010 óta az alkalmazottai száma közel a duplájára nőtt, míg az átlagkeresetek a másfélszeresére emelkedtek.

A politikus rámutatott, ilyen mértékű emelkedés a gazdaság egészében nem volt.

A szocialista képviselő szerint az adatokból világosan kiderül, hogy "Orbán Viktor és emberei nagyon utálták elődjeik fizetését", de ők maguk nagyon szeretnek sokat keresni.

Burány Sándor beszélt arról is, hogy a hivatalos adatok szerint Polt Péter legfőbb ügyész felesége közel ötmillió forintot keres havonta a jegybankban.

Szerinte "a kéz kezet mos" politikája érvényesül az Orbán-kormány alatt. Kifejtette: talán nem véletlen, hogy az ügyészség nem indított eljárást Matolcsy György jegybankelnök és más jegybanki vezetők hiányos vagyonnyilatkozata miatt.

Burány Sándort kérdezték arról, hogy a Világgazdaság hétfői cikke szerint teljes, mintegy 20 milliárd forintos tavalyi profitját kifizette osztalékként anyavállalatának a kecskeméti Mercedes-gyárat működtető cég. Az ellenzéki képviselő közölte, ha Magyarországon jogállam van, akkor a saját pénzével mindenki azt csinál, amit akar. Hozzátette: a kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy a cégnek megérje a megtermelt profitot Magyarországon befektetni.