Nem nézhette meg a pályázatokat Tóth Csaba

A szocialista politikus szerdán arra hivatkozva próbálta megnézni az általa gyanúsnak ítélt dohánybolt-pályázatokat, hogy országgyűlési képviselőként joga van erre. Újságíróknak azt mondta, arra lett volna kíváncsi, hogyan nyerhettek akár négy-öt koncessziót olyan pályázók, akiknek nincs üzlethelyiségük, illetve hogy mire alapozták üzleti tervüket.
    
Kérését azonban megtagadták, mondván, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. állami tulajdonú gazdasági társaság ugyan, de nem minősül állami szervnek - mondta el azután, hogy egy órát töltött a vállalat budapesti székhelyén.
    
Az MSZP-s képviselő elmondása szerint Gyulay Zsolt, a cég vezérigazgatója "együttműködő" volt, iratbetekintési kérelmét azután utasította el, hogy egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, így a döntés a tárcánál született meg. Tóth Csaba közlése szerint ezért is húzódott egy órán át a végül eredménytelen látogatás.
    
A szocialista politikus ezért Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez fordul az ügyben, azt kérdezve, miért nem támogatja őt képviselői munkája ellátásában.
    
Azt is mondta: a történtek azt bizonyítják, hogy a kormányzatnak rejtegetnivalója van a trafikpályázatok ügyében. Hozzátette, a koncessziós törvény alapján a pályázatok elbírálásáról szóló emlékeztető minősül közérdekű adatnak, ám képviselőként neki a pályázatokba is joga lenne betekinteni.