Nem nőtt sem a foglalkoztatottak száma, sem a jövedelem

Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, és ennél is kevesebben, mint a válság kitörése előtt.

Kifejtette: mivel a külföldön dolgozók jó része szerepel a Magyarországon foglalkoztatottak nyilvántartásában, a valódi hazai foglalkoztatotti létszám legfeljebb 3,5 milliós, vagyis több százezerrel alacsonyabb a hivatalos adatoknál. Szerinte a statisztikát torzítja még a közfoglalkoztatottak, valamint a részmunkaidőben alkalmazottak száma. A legnagyobb problémának azonban azt nevezte, hogy a versenyszférában foglalkoztatottak száma mintegy 2 százalékkal csökkent az elmúlt években.  

Cáfolta azt is, hogy növekedett volna a jövedelmek vásárlóértéke. Azt mondta: 2010-ben a nettő minimálbér összege 60 ezer 200 forint volt, míg a mostani, nettó 64 ezer 200 forintos minimálbér akkora vásárlóerőt képvisel, mint 2010-ben 55 ezer forint.

A politikus kifogásolta azt is, hogy a foglalkoztatottak 65 százaléka az átlagbérnél kevesebbet keres, vagyis szerinte az Orbán-kormány döntései csak az igen magas jövedelműeknek kedveztek.

Nincs gazdasági növekedés, nincs adócsökkentés, nincs egymillió új munkahely, nincs bérnövekedés - sorolta kifogásait Gúr Nándor, aki azt mondta: 2014-től a szocialisták olyan világot fognak építeni, amely a munkavállalóknak kedvez. Az átlag alatt keresők több pénzhez juthatnak, a munkára rakódó terhek csökkenni fognak, és erősödnek a foglalkoztatotti jogok - ígérte.