Nem szolgálja Magyarország érdekeit a mai külpolitika

Magyarország érdekeit a legkevésbé sem szolgálta az, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök pozicionálta a magyar külpolitikát az elmúlt években - mondta az MSZP külügyi kabinetvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Kovács László szerint Orbán Viktor "pávatáncot" vagy "hintapolitikát" folytatott, amely személyes hatalmi érdekeit, a holdudvarának a hatalmi és az oligarcháknak a gazdasági érdekeit szolgálta.
    
Szerinte ez a pozicionálás közel hat éve tart, a kötcsei beszéddel kezdődött, amikor Orbán Viktor meghirdette a centrális erőteret. Ezt követően kezdődött az EU-val szembeni szabadságharc, az Egyesült Államokkal való konfliktus és hirdették meg a keleti nyitást - folytatta. Kovács László szerint a keleti gazdasági kapcsolatok fejlesztése helyénvaló, de a miniszterelnök tavalyi tusnádfürdői beszéde leleplezte az igazi okot: az illiberális demokrácia iránti csodálatát.
    
A volt uniós biztos, egykori külügyminiszter azt mondta: a keleti nyitás során a magyar kormány olyan államokkal épített ki kapcsolatot, amelyek közös jellemzője a demokrácia hiánya.
    
A szocialista politikus szerint Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása megerősítette, hogy komoly ideológiai különbségek vannak közte és a magyar kormányfő között az illiberális demokrácia tekintetében.
    
Kovács László úgy értékelte, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása inkább károsította, mintsem szolgálta a magyar érdekeket, az orosz elnöknek viszont előnyös volt, jelezhette azt, neki a NATO-ban és az EU-ban is van szövetségese.
    
Úgy értékelte, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök is hűvösen fogadta és bírálta csütörtökön Orbán Viktort Varsóban, míg Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke nem is akart találkozni a magyar kormányfővel.