Nem választ alkotmánybírót az MSZP

A Magyar Szocialista Párt nem jelöl alkotmánybírót, nem támogatja a folyamatot, és nem vesz részt benne – jelentette be Tóbiás József pénteken. A pártelnök-frakcióvezető beszélt az egészségügy helyzetéről és a Fidesz közlekedési belháborújáról is.

A politikus elmondta, hogy az Alkotmánybíróság (AB) szakmai tekintélye az elmúlt években nagymértékben csökkent, és az elmúlt időszak személyi javaslatai valójában pártpolitikai alapon történtek. Úgy vélekedett, hogy meg kell fogalmazni, mi kell ahhoz, hogy az AB szakmaiságában és függetlenségében valódi őrzője legyen egy modernkori alkotmánynak. Ezért az MSZP javaslatot tesz az Országgyűlésben, amelynek célja, hogy az AB szakmaiságát és politikai függetlenségét újból megteremtse – jelentette ki.

Tóbiás József szerint a legfontosabb, hogy az alkotmánybírák kiválasztása szakmai alapon történjen. A testület elnökét ne az Országgyűlés válassza, hanem maguk közül válasszanak az AB-tagok. Bőven elég 11 alkotmánybíró, akiknek életkorát 70 évben kell maximalizálni – tette hozzá. A pártelnök kifejtette, hogy szintén fontos alapelv az összeférhetetlenségi szabály: párt, pártalapítvány, választási- vagy parlamenti tevékenység nem jöhet szóba egy alkotmánybírónál.

Ha a Fidesz képes kilépni a már elvesztett kétharmada árnyékából, és hajlandó ezt a törvényjavaslatot elfogadni, akkor megnyílik az esély arra, hogy valós szakmai testületek bevonásával, konszenzussal, a szakmaiság és a függetlenség értékei mentén válasszunk alkotmánybírákat Magyarországon – vélekedett Tóbiás József.

Az egészségügy helyzetéről pártunk elnöke elmondta, hogy a tönk szélén van: tömeges felmondásokkal és napi hírekkel valamely kórház rossz működéséről, finanszírozhatatlanságáról, orvosok és ápolók elvándorlásáról. Egy ilyen helyzetben a kormány sikerjelentése arról szól, hogy kancellárok kinevezésével akarják megmenteni az egészségügyet, ismét több millió forintot szánva egy pártkatona bérére az egészségügyben dolgozók fizetésemelése helyett.

Nincs szükség újabb politikai kinevezésekre az egészségügyben, hiszen világosan látszik már, hogy a kancellár-rendszer az oktatásban is megbukott – jelentette ki Tóbiás József, hangsúlyozva, hogy ehelyett fizetésemelésre, illetve a dologi kiadások rendezésére lenne szükség.

A sajtótájékoztató harmadik témájával kapcsolatban elhangzott, hogy a kormány és a főváros között zajló fideszes belháború veszélyezteti a fővárosban és az agglomerációban élők hétköznapi biztonságát. Tóbiás József ismertette pártunk álláspontját: a főváros és az agglomeráció közösségi közlekedése nem szétválasztható, és a mindenkori kormánynak a fővárossal együttműködve kötelessége azt támogatni.

Kapcsolódó párttagok