Belföld | felsőoktatás közoktatás
2012. június 15. 15:33

Nemcsak a tanév, egy korszak is lezárult az oktatásban

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a következő tanévtől a köznevelés kereszténydemokrata rendszere indul el, amelyet a következő években teljesítenek ki.

"Amíg az elmúlt húsz évben az oktatás rendszere jövő orientált volt, a következő tanévtől múltra koncentráló lesz" - fogalmazott, hozzátéve: amíg az oktatási rendszer gyermekközpontú volt, a következő években minisztériumközpontúvá válik.

Kunhalmi Ágnes szerint két év alatt a kormány "előállította" az elvándorlás hangulatát, az elmúlt húsz évben nem tapasztalt rossz hangulat uralkodik Magyarországon, nem véletlen, hogy a gyerekek el akarnak menni az országból. Ezt a vágyat a bizonytalanság szüli - vélte.

Hozzátette: a bizonytalanságra jó példa, hogy a köznevelési törvény még hatályba sem lépett, de már módosítani kell.  Ez jellemző az egész kormányzati rendszerre, nem tudják, hogy mit akarnak, ad hoc döntések alapján módosítgatják a már elfogadott törvényeket és kizárólag pénzügyi kényszernek rendelik alá az oktatást és a többi ágazatot.

Szerinte a köznevelési törvény módosítása könnyen felülírhatja az egyébként meghatározott menetrendet is. Utalva a közoktatási helyettes államtitkár nyilatkozatára, miszerint a változtatás nem érint oktatásszakmai kérdéseket, azt mondta: az, hogy ki tart fenn, működtet egy iskolát, ki fizeti a rezsit az igenis oktatásszakmai kérdés.