Belföld, Külföld | Gaudi-Nagy Tamás EP2014 Jobbik
2014. május 07. 17:11

Népámítás a jobbikos elhatárolódás

Az MSZP EP-listavezetője szimpla hazudozásának, "népámításnak", szóvirágnak tartja a Jobbik elhatárolódását volt parlamenti képviselőjétől, Gaudi-Nagy Tamástól, akinek biztatására az Országház előtt kedden szidalmazták és leköpdösték Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét.

Szanyi Tibor szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Jobbik "keménymagos képviselőinek nincs helyük sem a magyar, sem pedig az Európai Parlamentben". Gaudi-Nagy Tamás viselkedése a Jobbik elfogadhatatlan és az európai értékektől távol álló politizálásának "gusztustalan mellékhatása" - fejtette ki álláspontját.

Szerinte nem ez az első alkalom, hogy a Jobbik, "egy ilyen szélsőséges, náci párt tagjai" erőszakosan és bunkó módon viselkedtek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az MSZP nem keveri össze a Jobbik szavazóit, akiket megtévesztett embereknek tart, a párt politikusaival.

Az MSZP-s listavezető közölte, hogy ezen a rendezvényen felszólalt Hegedűs Lorántné is, aki most is a Jobbik országgyűlési képviselője, ennélfogva az elhatárolódás "nem egészen sikerült a Jobbik részéről", az "szimpla hazudozás és népámítás".

Szanyi Tibor azt mondta, az MSZP szerint a Jobbik primitív és kirekesztő politizálásával kiírta magát Európából. Szerinte minden a Jobbikra leadott szavazat az EP-választáson elvesztegetett szavazat. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy mögöttük nincs szervezett politika, mivel az elmúlt öt évben a párt képviselői egyik EP-frakcióhoz sem tudtak csatlakozni. Az EP-ben vannak szélsőjobboldali pártok, amelyek idegengyűlölők - folytatta - , de ők nem fogadták be a Jobbikot, mert rasszista, ez pedig szalonképtelenné teszi a magyar pártot.

A politikus elmondta, szakítanak azzal a politikával, hogy egyszavas válaszokkal intézik el a Jobbik felvetéseit, "fel kell venni a kesztyűt" és meg kell győzni a megtévesztett embereket arról, hogy hagyják el a Jobbik táborát. Hozzátette: az MSZP szerint ehhez az egyik lehetőség az EP-választás előtt szervezett nyolcpárti vita.

Szanyi Tibor közölte, az MSZP felszólítja az összes magyarországi demokratikus pártot, hogy csatlakozzon a Jobbik ki- és háttérbe szorításához. Kérdésre válaszolva kifejtette, remélik, hogy a pártok mind szóban, mind tettben világossá teszik azon elkötelezettségüket, hogy nemkívánatos a Jobbik.

Egy másik kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke levélben kezdeményezte az EP-vita lefújását, a Jobbik elleni bojkott fenntartását, Szanyi Tibor azt mondta, DK nem értette meg az Európai Szocialisták Pártjának az ügyben hozott álláspontját. Mint mondta, egy konferencián nem lenne kedve olyan vitában részt venni, ahol jobbikos is jelen van, de kötelessége ilyen vitában részt venni, ha azt a parlamenti választások keretein belül tartják. A nyolcpárti EP-vitát is arra szeretnék felhasználni, hogy megsemmisítsék a Jobbik érveit - hangsúlyozta.

A vita kapcsán kitért arra, hogy május 23-án lenne értelme megrendezni azt, arra mind a nyolc, az EP-választáson induló pártot elvárják, bíznak abba, hogy azon a Fidesz is részt vesz.