'Nesze semmi, fogd meg jól!'

Szekeres Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány három éves kormányzása után a magyar gazdaság növekedése az ENSZ 197 tagállama közül a 178-ik. Ez teljes kudarc és veszélyezteti Magyarország jövőjét - mondta, és úgy értékelte: a kormány konvergenciaprogramja azt jelzi, hogy a kabinet nem akar és nem is képes tenni a felzárkózásért.

Szerinte Orbán Viktor korábbi ígéretei ellenére a valóság az, hogy két éve csökken a magyar gazdaság teljesítménye, idén pedig legfeljebb stagnálás várható. Eközben befagyott a hitelezés, a reálbérek csökkentek, egyre több munkahely szűnik meg, egyre rosszabb az életszínvonal és a súlyosbodó kilátástalanság miatt sok fiatal külföldre vándorol - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a beruházások az elmúlt években folyamatosan estek, az államadósság nem csökkent, a költségvetést pedig csak a nyugdíj-megtakarítások elköltésével, 30 új adóval és a lakossági megszorításokkal sikerült "úgymond" egyensúlyban tartani. Nagy a veszélye annak is - folytatta -, hogy Magyarország a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló EU-s támogatásokat sem tudja felhasználni.

Szekeres Imre kijelentette, az MSZP szerint ebben a helyzetben a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés érdekében kell felhasználni fel az EU-s forrásokat, rendbe kell tenni a fontosabb költségvetési kockázatokat és be kell vezetni a szocialisták által már korábban javasolt, az emberek szempontjából fontos lépéseket. Rendezni kell a költségvetésben az e-útdíj és a pénztárgépek bekötésének elmaradása, valamint az alacsonyabb növekedés miatti bevétel kiesést, illetve a telekomadó-per várható következményeit és az E.on megvásárlásával kapcsolatos kezesség költségeit is - sorolta. Emellett az MSZP azt javasolja, hogy csökkenjen az alapvető élelmiszerek és üzemanyagok ára, terjesszék ki a családi adókedvezményt és csökkentsék a dolgozók utáni járulékokat.