Gazdaság | KSH közfoglalkoztatás
2012. október 30. 14:48

Nincs érdemi foglalkoztatásbővülés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint a harmadik negyedévben 3 millió 936 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 80 ezerrel több az egy évvel korábbinál.
    
Kovács Tibor, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke sajtótájékoztatóján az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta: bár a KSH friss adataiból ez nem olvasható ki, korábbi közlésekből és minisztériumi tájékoztatásokból kiviláglik, hogy a bővülés nagy része a közfoglalkoztatásban történt. Mint mondta, nagyjából 60 ezerrel több a közmunkások száma, mint egy éve, a versenyszférában pedig körülbelül 20 ezerrel nőtt az álláshelyek száma.
    
A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a parlamentben kedden tárgyalni kezdett adótörvények ismét a jómódúaknak kedveznek. Ebbe a körbe sorolta a szuperbruttósítás megszüntetését, az örökösödési illeték mérséklését, illetve azt, hogy csökken például a luxusautók regisztrációs adója.
    
Bírálta azt is, hogy idén már nyolcadszor módosítják az adótörvényeket. Ugyanakkor - tette hozzá - a kormány javaslatából még hiányoznak a több száz milliárd forintos költségvetési kiigazításhoz szükséges módosítások.
    
Az MSZP-s képviselő beszélt arról a fideszes törvényjavaslatról is, amely állami tulajdonba venné a stratégiai földgáztározókat. Szerinte ez százmilliárdos terhet jelentene az államnak, és éppolyan értelmetlen lenne, mint a Mol-részvénycsomag visszavásárlása volt, az ellátást ugyanis eddig sem veszélyeztette semmi.