mszp.hu | Belföld | nők elleni erőszak
2017. november 25. 13:52

Nincs Isztambuli egyezmény – ezzel ünnepeljük a nők elleni erőszak megszüntetését

Politikai pártoknak és civil szervezeteknek címzett felhívásunkban azt kérjük, hogy támogassák a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény magyarországi kihirdetését.
1981 óta november 25-e a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, mely a dominikai Mirabal nővérek mártíromsága mellett az erőszakot szenvedett névtelen áldozatok millióinak állít emléket.
 
A mai napon szervezetek százai tiltakoznak világszerte a nők elleni erőszak ellen és minden felelős politikus felteszi magának a kérdést, hogy mindent megtett-e azért, hogy a jövőben kevesebb bántalmazás érhesse a nőket: asszonyokat, lányokat és gyermekeket egyaránt -fogalmazott Gurmai Zita országos elnökségi tag, nőtagozati elnök.
 
A politikus elmondta: Magyarországon minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak, hetente egyiküket olyan súlyosan bántalmaznak, hogy belehal. Havonta elveszítünk egy gyermeket is, akit bántalmaztak. Azonban az, hogy a kormány semmit nem tesz ez ellen, egyenesen tűrhetetlen – tette hozzá.
 
Nem a férfi felelősség fáját kell ültetgetni vakkomondorozó fideszes képviselő urak, hanem a bántalmazás ellen fellépni. Mert hazánk neve nem Macsóország, hanem Magyarország! – jelentette ki Gurmai Zita.
Arra kérjük a politikai pártokat és a civil szervezeteket, hogy az ellenzéki pártok október 31-i parlamenti felhívásához csatlakozva követeljék a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezmény, – ismertebb nevén: az Isztambuli Egyezmény – ratifikálását – fogalmazott.
 
Gurmai Zita elmondta: Magyarország még nem teljesítette az egyezményben foglalt elvárásokat: nincs intézményrendszerünk, amely segítséget nyújtana a családon belüli erőszak áldozatainak, és a rendőrség, illetve az ügyészség sincs felkészülve az erőszak eseteinek megfelelő kezelésére. De ez nem lehet mentség ott, ahol van pénz stadionokra, kormányhivatalok költöztetésére, sokmilliárd forint arra, hogy úszók ugráljanak a Duna vizébe – tette hozzá.
 
Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő hozzátette, a kormánypártok a héten jelentették ki, hogy nem ratifikálják az egyezményt, mivel az, szerintük, szembe megy a hagyományos családi értékekkel. 
 
A politikus szerint a Fidesz-KDNP ezzel azt mondta ki, hogy a hagyományos családmodellben támogatják a nők, gyermekek, fogyatékosok, nyugdíjasok bántalmazását.
 
Amikor arról beszélünk, hogy több százezer magyar nő szenved el bántalmazást, akkor arról is beszélünk, hogy több százezer magyar gyermek is ki van téve a bántalmazásnak. Ha megvernek egy édesanyát, általában a gyermekek is végignézik, vagy őket is megverik – fogalmazott.
 
Minden statisztika azt mutatja, hogy aki ilyen körülmények között nő fel, maga is bántalmazóvá válhat felnőtt korára. Meg kell állítani ezt a folyamatot! – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok