Nincs megoldása a kormánynak az egészségügy gondjaira, pedig lehetne

A kormány duplán felmondta a szolidaritást az egészségügyben – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Tukacs István.

Országgyűlési képviselőnk felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák szerint a gyógyítás költségeinek 35-36 százalékát a betegek saját zsebből fedezik, így a társadalombiztosítás és az adó garantálta társadalmi szolidaritásról, az egészségügy ingyenességéről már régen nem lehet beszélni.

Mint mondta, az emberek gyakran azért fizetnek, hogy ne legyen várólisták végén, vagy olyan helyre kerüljenek, ahol megfelelő ellátást kapnak. Hozzátette, hogy ez a pénz néha a magángyógyászatba kerül, néha pedig a szürke zónába – hálapénz képében, vagy más módon. A politikus bírálta a kormányt, amiért ezt rendben lévőnek tekinti, és felmondta a társadalmi szolidaritást.

Tukacs István szerint azonban nem csupán a betegekkel, hanem az egészségügyben dolgozókkal sem szolidáris a kormány. Kifejtette, hogy az egészségügyben méltatlanul kevés pénzért dolgoznak az emberek, legalább 50 százalékos fizetésemelésre lenne szükségük.

Önök tegnap sokat emlegették, hogy vasárnap dolgozni rossz, törődjenek hát azokkal, akiknek muszáj vasárnap dolgozni, mert ez a hivatásuk – szólította fel a kormányt a képviselő hozzátéve, hogy ezt az egészségügyben dolgozók meg fogják beszélni a kormánnyal, de lehet, hogy nem szavak, hanem sztrájk vagy más megmozdulás formájában, például április 15-én, amikor fekete pólót fognak viselni.

A politikus jelezte, hogy az a kormány, amely állandóan azt mondja, hogy mindent meg akar beszélni az emberekkel, az első olyan alkalommal meghátrált, amikor az emberek akartak valamit megbeszélni a kormánnyal.

Tukacs István megjegyezte, hogy az egészségügyben hat év alatt a harmadik államtitkár tevékenykedik, egy ötpontos programmal, amely nem szolgálja sem a betegek, sem az ágazat dolgozóinak érdekeit.

Kijelentette, hogy a helyes program az azonnali 50 százalékos fizetésemelés, és 600 milliárd forintnyi tőke az egészségügybe.