Nincs remény szakmailag elfogadható költségvetésre

Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a 2013-as büdzsé összesen 500 milliárd forintos kockázatot rejt.

Ez egyrészt abból adódik, hogy a kormány a jegybank egyelőre kérdéses és a kincstár értelmetlen megadóztatásából, valamint 100 milliárd forint, eredetileg későbbi nehézségekre félretett tartalék előre felhasználásából kívánja fedezni 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervét – fejttette ki az ellenzéki politikus.

Hozzátette: további 200 milliárd forint bevételkiesést jelenthet a kabinet szerinte túl optimista gazdasági prognózisa. Azt mondta, a mértékadó elemzők szerint ugyanis a magyar gazdaság legfeljebb csak stagnálásra, de inkább recesszióra számíthat jövőre, szemben a kormány 1,6 százalékos növekedési előrejelzésével.

A szocialista képviselő szólt arról is, a kormány a befektetői bizalmat szerette volna visszaszerezni a jövő évi költségvetés korai benyújtásával, ám éppen ennek ellenkezőjét érte el, hiszen a törvényjavaslat számtalan módosítása miatt kétségessé vált a büdzsé sarokszámainak hitelessége.

Tukacs István ismét emlékeztetett arra, hogy az MSZP alternatív költségvetést készít őszre, hogy bebizonyítsa, képesek jól működő gazdasági alternatívát felmutatni. Elképzeléseik középpontjában egy igazságosabb adórendszer áll, amelynek bevételei a gazdasági növekedést előidéző kiadásokhoz nyújtanak majd fedezetet, emellett szorgalmazzák majd például az uniós források mielőbbi helyes felhasználását és vállalkozások hitelezéséért felelős pénzügyi közvetítő rendszer felélénkítését is - mondta.